1997-2001 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi parazitoloji laboratuvarında dışkının parazitolojik inceleme sonuçları - Kaplan, Mustafa; Kuk, Salih; Gödekmerdan, Ahmet; Demirdağ, Kutbettin; Kalkan, Ahmet (My University, 2002)
Bu çalışmada ilimizde bağırsak parazitlerindeki dağılımın son 4 yıllık durumunu ortaya koymak amacıyla Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Parazitoloji Laboratuvarı sonuçlan retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışma kapsamına 1997-2001 tarihleri arasında polikliniklerden veya kliniklerde yatırılarak izlenen hastalardan gelen selefon bant ile nativ-lugol yöntemi ve şüpheli durumlarda trikrom boyalı preparasyonlar hazırlanarak incelenen dışkı örneklerinin sonuçlan alındı. Bu dönemde 9327 erkeğin 1434'ünde (%8.02), 8550 kadının 1443'ünde (%8.07) ve toplam 17877 olgunun 2877'sinde (%16.09) parazitoz saptanmıştır. Olguların 2342'sinde bir tür parazit bulunurken 497'sinde iki tür, 37'sinde 3 tür ve l'inde 4 tür parazit saptanmıştır. 1131 olgu ile en sık saptanan parazit E. coli (%39.31) olmuştur. 0-14 yaş arası 10 847 hastadan l 536'sında (%14.16), 15 ve üzeri yaşta olan 7030 olgudan ise 1341'inde (%19.07) parazit saptanmıştır. Çocuk yaş grubunda en sık G. intestinalis ve E. coli (%38,80 ve %35.61), erişkin yaş grubunda ise E. coli ve G. intestinalis (%43.54 ve %29.15) bulunmuştur. Sonuç olarak; hastanemizden daha önce bildirilen sonuçlara göre parazitoz görülme oranının ve bir konakta aynı anda birden fazla parazitin görülme sıklığının önceki yıllara göre daha düşük olduğu dikkati çekmiştir.
Keywords: Yaygınlık; Dışkı; Parazit duyarlılık testleri; Paraziter hastalıklar; Bağırsak hastalıkları; parazitik; Geriyedönük çalışma