Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan ve sigara içen sağlıklı olgularda serum immünglobulin düzeyleri - Deveci, Figen; Turgut, Teyfik; Akbulut, Hatice Handan; Kırkıl, Gamze; Muz, M. Hamdi (My University, 2002)
Çalışmamızda halen sigara içmeye devam eden kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan olgularda, asemptomatik sigara içicilerde serum İmmünglobulin (lg) düzeylerinin belirlenmesi ve tekrarlayan solunum yolu infeksiyonlarının, IgG ve alt gruplarının seviyeleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Sigara içen KOAH (n= 30)'lılar, asemptomatik sigara içiciler (n= 15) ve hiç sigara içmemiş (n= 15) olgulardan oluşan 3 grup oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan olgularda serum IgG, IgA, IgM ve IgG subtip düzeyleri ölçüldü. IgG düzeyi hem KOAH'lı hem de asemptomatik içicilerde hiç sigara içmeyen olgulara göre anlamlı ölçüde düşük bulundu (sırasıyla; p= 0.001, p= 0.002). lgG2 düzeyi de KOAH'lı ve asemptomatik içicilerde hiç sigara içmeyen olgulara göre anlamlı derecede düşüktü (p< 0.001). Serum IgA düzeyleri KOAH'lı olgularda asemptomatik içicilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek (p= 0.002), serum IgM düzeyleri ise KOAH'lı olgularda hiç sigara içmeyen olgulara göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p<0.001). KOAH'lı olgular atak sayısına göre iki gruba ayrıldığında (son 2 yıl içinde atak sayısı $\\leq$4 ve > 4 olanlar) IgG ve lgG2 düzeyleri arasında fark saptanmadı. Sigara içiminin serum IgG, lgG2 ve IgM düzeylerini azalttığı, ancak KOAH'lı olgularda atak sayısı ile IgG ve lgG2 düzeyleri arasında ilişki olmadığı gözlendi.
Keywords: İmmünoglobulinler; Sigara içme; IgG; Tekrarlama; Akciğer hastalığı; kronik obstrüktif; IgA; IgM