ORTAOKUL TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE DİJİTAL İÇERİĞİN DİNLEME BECERİSİNE ETKİSİ - ÖZCAN, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2024)
Teknolojinin gelişim seyri, son dönemdeki hızı ve geldiği nokta, bizim teknolojiyle olan ilişkimizin tercih olmanın ötesinde bir zorunluluk hâlini almasına yol açmıştır. Bu bakımdan teknolojiyle iç içe olmayan, dijital unsurların yer almadığı öğretim faaliyetleri, eğitim-öğretim ortamlarının öznesi konumundaki öğrencilerin ilgisinden ve beklentisinden öteye geçmeyecek uygulamalar olarak kalacaktır. Ortaokul Türkçe öğretiminde dijital içeriğin dinleme becerisine etkisinin incelendiği bu çalışma, insanın ilk ve ölümüne kadar devam edecek öğrenme kanalı olan, diğer dil becerilerine temel oluşturması bakımından özenle üzerinde durulması gereken dinleme becerisi üzerindeki dijital ögelerin etkisini göstermesi bakımından önemli bir noktadadır. Bu çalışmanın örneklemini, Elazığ ilinde yer alan bir ortaokul yedici sınıfta bulunan 60 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada yöntem olarak karma araştırma yöntemi, desen olarak sıralı açıklayıcı desen tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında yarı deneysel desen, nitel kısmında ise fenomenoloji deseni ile veriler elde edilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında, bir kontrol ve bir deney grubu bulunmaktadır. Araştırma kapsamında nicel verileri elde edebilmek için Yalçın ve Özcan (2022) tarafından geliştirilen Dinleme Becerisi Ölçeği, kontrol ve deney grubuna, ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu, araştırmaya katılan öğrencilerin dinleme becerisi ölçeğinden aldıkları ön test sonuçlarına göre belirlenmiştir. Araştırmanın nitel kısmında veriler öğrenciler ile yapılan görüşmelerden elde edilmiş ve bu görüşmeler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında; deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin son test uygulamasında aldıkları dinleme becerisi ölçeği puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu, kontrol grubuna uygulanan dinleme becerisi ölçeği ön test ve son test puanları arasında anlamlı artış olduğu ve deney grubu ön uygulama ve son uygulama dinleme becerisi ölçeği puanları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Görüşmelerden elde edilen sonuçlara bakıldığında ise dijital içerikle zenginleştirilmiş dinleme uygulamalarının, anlamayı kolaylaştırdığı, dijital içerik uygulamalarının, dinleme becerisini geliştirdiği ve yeni etkinliklere katılma isteği oluşturduğu görülmüştür. Çalışmanın sonunda araştırmacılara, eğitimcilere ve ilgili kurumlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Çoklu ortam, Dijital içerik, Dinleme becerisi, Dinleme etkinlikleri, Ortaokul öğrencisi

The course of development of technology, its speed in the recent period and the point it has reached have led our relationship with technology to become a necessity rather than a choice. In this respect, teaching activities that are not intertwined with technology and do not include digital elements will remain as practices that will not go beyond the interest and expectations of students who are the subject of educational environments. This study, which examines the effect of digital content on listening skill in secondary school Turkish teaching, is at an important point in terms of showing the effect of digital elements on listening skill, which is the first learning channel of human beings and will continue until death, and which should be carefully emphasized in terms of forming the basis for other language skills. The sample of this study consists of 60 students in the seventh grade of a secondary school in Elazığ province. In the study, mixed research method was preferred as the method and sequential explanatory design was preferred as the design. Quasi experimental design was used in the quantitative part of the study and phenomenology design was used in the qualitative part. In the quantitative part of the study, there were one control and one experimental group. In order to obtain quantitative data within the scope of the research, the Listening Skills Scale developed by Yalçın and Özcan (2022) was applied to the control and experimental groups as pre-test and post-test. The experimental and control groups were determined according to the pre-test results of the students participating in the study. In the qualitative part of the study, data were obtained from interviews with the students and these interviews were analyzed by content analysis. Looking at the results of the study; it was seen that there was a significant difference between the listening skill scale scores of the students in the experimental and control groups in the post-test application in favor of the experimental group, there was a significant increase between the pre-test and post-test scores of the listening skill scale applied to the control group, and there was a significant difference between the pre and post application listening skill scale scores of the experimental group. Considering the results obtained from the interviews, it was seen that listening practices enriched with digital content facilitated comprehension, digital content practices improved listening skills and created a desire to participate in new activities. At the end of the study, suggestions were made for researchers, educators and related institutions. Keywords: Multimedia, Digital Content, Listening Skills, Listening Activities, Middle School Students.
The effect of digital content on listening skills in secondary school Turkish teaching
Keywords: Eğitim ve Öğretim