Bazı psikosomatik dermatozlarda otonom sinir sistemi fonksiyonlarının incelenmesi - Colak, Ramis; Akyol, Ali; Kökçam, İbrahim; Karoğlu, Aziz; Saral, Yunus; Müngen, Bülent (My University, 1998)
Bu çalışmada çeşitli tip psikosomatik dermatozu olan hastalarda otonom sinir sistemi fonksiyonları incelenmiştir. 33 psikosomatik dermatozlu olgu grubu (20 erkek, 13 kadın, yaşlan 15-75yıl, yaş ortalaması 33.7±13.5 yıl ) ile, 30 kişilik sağlıklı kontrol grubu (19 erkek, 12 kadın, yaşları 16-70 yıl, yaş ortalaması 35.2±10.1 yıl) incelendi. Her bir olguyalp hızı değişimi testi) uygulandı. Uygulanan testlerden ortostatik test, isometrik egzersiz testi ve Valsalva oranı sonuçları, çalışma ve kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. 30:15 oranı ve derin solunumla kalp hızı değişimi çalışma ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermedi. Çalışma sonuçlarımız; psikosomatik deri hastalığı olan olgularda sempatik sinir sisteminde hipofonkıiyonla karakterize otonom sinir sistemi disfonksiyonunu göstermiştir.
Keywords: Dermatoloji; Psikoloji