16. Yüzyılda Halep’te Bir Osmanlı Vakfı: Hüsreviye Külliyesi - Çakar, Enver (T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2014)
Halep’te kalenin güneyinde yer alan ve kale giriş kapısına bakan cami külliyenin adı Hüsreviye Külliyesi’dir. Halep şehrinde inşa edilen ilk Osmanlı eseri olan bu külliye aynı zamanda Mimar Sinan’ın ilk eserlerinden biridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın dördüncü veziri Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bir cami ile ortasında şadırvan bulunan avlu, külliyenin ana bölümleridir. Avlunun güney ve kuzeyinde medrese, tekke, mutfak ve misafirhane yer alır. Külliyenin etrafı duvarla çevrilidir. Cami, yarımküre bir kubbeyle örtülmüş kübik ibadet mekânı ve önündeki beş çıkma kemerli revaktan ibarettir. Bu çalışmada Halep’teki Hüsreviye vakfı üzerinde durulmuştur. Külliyenin genel özellikleriyle 16. yüzyılda buraya tahsis edilen vakfın gelir ve gider kalemleri hakkında bilgi verilmiştir.

In Aleppo a mosque complex located in the south of Citadel, facing its main entrance is called Khusruwiyah. The mosque as the first Ottoman monument of the city is one of the early works of renowned court architect Mimar Sinan at the same time. It was built under the patronage of the fourth vizier of Sultan Suleiman, Husrev Pasha. The main parts of this complex are a mosque and a courtyard with an ablution fountion in its center. In the south and north of the courtyard, madrasa, lodge, guest house and kitchen take place. The complex is surrounded by a wall around. The mosque has five bay arcaded portico and a cubical prayer hall roofed with a low hemispherical dome. This study focuses on the Khusruwiyah Waqf in Aleppo. Information has been given about the functions and income of the foundations allocated to this complex and its expenditures for variety of jobs in the 16th century.
An Ottoman Waqf in Aleppo in the 16th Century: The Khusruwiyah Complex
Keywords: Urban History; Kent Tarihi; Political and Civilization History of Islam; İslam Tarihi ve Medeniyeti; Ottoman Institutions and Civilization (Other); Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti (Diğer)