Capoeta capoeta umbla (Heckel,1843)'nın Keban Baraj Gölü ve Hazar Gölü (Elazığ)'nde yaşayan populasyonlarının et verimi ve bazı büyüme özelliklerinin karşılaştırılması - Koprucu, Kenan; Özdemir, Yaşar (My University, 2003)
Bu çalışmada, Capoeta capoeta umbla'mn Keban Baraj Gölü ve Hazar Gölü'nde yaşayan populasyonlanmn et verimi ve bazı büyüme özellikleri karşılaştırıldı. Hazar Gölü'nde bulunan III yaşındaki C. c. umbla'mn kemik, gonad ağırlıkları ve gonadosomatik indeksine ait ortalama değerlerin, Keban Baraj Gölü'ndeki C. c. umbla'dan önemli derecede yüksek olduğu tespit edildi (p<0.05 her bir durum için). Diğer taraftan, Keban Baraj Gölü'nde yaşayan IV yaşındaki C. c. umbla'mn ise vücut, karkas ve fileto ağırlıklarına ait ortalama değerleri, Hazar Gölü'ndeki C. c. umbla'dan önemli derecede yüksek bulundu (p<0.05 her bir durum için). Bunlarla birlikte, Keban Baraj Gölü'nde bulunan V yaşındaki C. c. umbla'mn iç organ, gonad, fileto ağırlıkları ve gonadosomatik indekslerine ait ortalama değerlerin Hazar Gölü'ndeki balıklardan önemli derecede yüksek olduğu belirlendi (p<0.05 her bir durum için), iki farklı C c. umbla populasyonunun total boylan, yüzgeç ve karaciğer ağırlıkları, kondisyonları, hepatosomatik indeks değerleri, karkas ve fileto verimlerine ait ortalama değerler arasındaki farklılıklar ise önemsiz bulundu (p>0.05 her bir durum için). Ayrıca, bu çalışmanın sonucunda elde edilen bulguların ışığı altında, ticari olarak önemi yeterince araştırılmamış olan, Keban Baraj Gölü ve Hazar Gölü'nde yaşayan C c. umbla'nm diğer birçok ticari balık türleri (örneğin; Cyprinus carpio, Abramis brama, Gadus euxinus, Trachurus meditatrenaus)'ndeki kadar et verimine sahip olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Türkiye; populasyon; Keban Baraj Gölü; gelişme özellikleri; Elazığ; Hazar Gölü; Capoeta capoeta umbla; et verimi