KEBAN BARAJ GÖLÜ AĞIN BÖLGESİNİN SU KALİTESİ - KILIÇERKAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu tez çalışmasında Keban Baraj Gölü Ağın Bölge'sinin bazı su kalitesi özellikleri araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Ağın Bölgesinde Aralık 2013-Kasım 2014 tarihleri arasında 12 ay süre ile aylık su örnekleri alınmış ve gerekli ölçüm ve analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen arazide yapılan ölçümlerle belirlenirken, toplam sertlik, toplam azot, toplam fosfor, alkalinite, tuzluluk, organik madde, nitrit, nitrat, amonyum, sülfat, silika, askıda katı madde ve kimyasal oksijen ihtiyacı gibi kimyasal parametrelere ait değerler laboratuvarda yapılan analizlerle tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları Kıta içi su kaynakları sınıflarına göre kalite kriterleri dikkate alındığında klorür hariç diğer bütün parametreler ve onlara ait değerlere göre I. sınıf su kalite özelliğine sahip olduğunu belirlenmiştir. Analizler sonucu elde edilen verilerden istatistiksel analizler yapılmış ve sonuçlar daha önce yapılan benzer çalışmalar ile karşılaştırılmıştır.

In this study water quality of Ağın Region of Keban Dam Lake were investigated. For this purpose water samples were collected at monthly interval between December 2013 and November 2014. During the investigation, the water temperature, pH, electrical conductivity, and dissolved oxygen concentration were determined by the measurements performed in the field whilst the values of the chemical parameters including suspended solids, total hardness, alkalinity, sulpahate, silica, ammonium, chlorine, chemical oxygen demand (COD), nitrite, nitrate, total nitrogen and total phosphorus were determined through analysis performed in the laboratory. All the results apart from chlorine supported that Ağın Region of Keban Dam Lake has I class water quality. The data obtained were statistically analysed for evaluation and the results were compared with those of similar studies conducted previously.
The Water Quality of Ağın Region Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri