Abdullah Cevdet'in Eğitim Görüşleri ve İçtıdad Dergisinde Bazı Eğitim Sorunları - Gündüz, Mustafa (My University, 2007)
İçtihad mecmuasının Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Bu dergide ortaya atılan görüşlerde Batıcı düşüncenin etkin bir sözcülüğü yapılmıştır. Dergide toplumsal, siyasî, iktisadi ve kültürel hayatın hemen bütün konuları detaylı olarak işlenmiştir. Dergide savunulan görüşlerin birçoğu Cumhuriyet döneminde somut olarak hayata geçmiştir. Bu haliyle İçtihad'da düşünsel olarak inkılâpların hazırlığı yapılmıştır. İçtihad'da toplumsal sorunlar batıcı bir gözle ele alınmıştır. Sorunların çözümü için eğitime ayrı bir önem verilmiştir. Abdullah Cevdet eğitime en çok değer veren ve değinenlerdendir. İçtihad yazarlarının eğitim konusunda ortak görüşleri şöyledir: Toplumsal değişme için eğitim vazgeçilmez bir unsurdur, ancak dönemin eğitimi bunun için elverişli değildir. Eğitimde modern şartlara uygun, köklü ıslahatlar yapılmalıdır.
Keywords: Toplumsal değişim; türk kültürü; eğitim sorunları; eğitim reformu; eğitim tarihi; türk eğitim tarihi; doktor abdullah cevdet; içtihad dergisi; meşrutiyet dönemi