Ağır metallerin elma (Malus sylvestris miller cv. golden)' da polen çimlenmesi ve polen tüpü gelişimi üzerine etkileri - Munzuroğlu, Ömer; Gür, Nazmi (My University, 2000)
Klorür tuzu halinde uygulanan civa (Hg+2), çinko (Zn+2), nikel (Ni +2) ve kobalt (Co+2) ile nitrat tuzu halinde uygulanan kurşun (Pb+2) ve kadmiyum (Cd+2) gibi ağır metallerin elma (Malus sylvestris cv. Golden)’da polen çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bu ağır metaller polen çimlenmesini ve tüp büyümesini önemli oranlarda azaltmıştır. Ağır metal tuzunun konsantrasyonu ile polen çimlenmesi ve tüp büyümesindeki inhibisyon arasında bir paralellik olduğu görülmüştür. Klorür tuzu halinde uygulanan ağır metaller arasında en fazla toksik etkiyi civa (Hg+2) göstermiş, bunu sırasıyla çinko (Zn+2), nikel (Ni +2) ve kobalt (Co+2) izlemiştir. Nitrat tuzu halinde uygulanan ağır metallerden yüksek konsantrasyonlarda kurşun (Pb+2)’un kadmiyum (Cd+2)’dan daha etkili olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca ağır metallerin polen çimlenmesi ile tüp uzamasını farklı derecelerde etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Kobalt; çinko; ağır metaller; nikel; cıva; toksisite; elma; kadmiyum; golden elması; Malus sylvestris; çiçektozu çimlenmesi; çiçek tozu boruları