Hastane çalışanlarının toplumsal kültürel özellikleri - Aslantekin, Filiz; Erdem, Ramazan; Aslan, Gökçe; Göktaş, Bayram (My University, 2005)
İnsanların sahip oldukları kültürel varsayımlar çalıştıkları kuruma yansımaktadır. Bu bağlamda çalışanların kültürel özelliklerinin incelenmesi etkili örgütsel ve yönetsel süreçler için gereklidir. Bu araştırmada hastane çalışanlarının kültürel özellikleri İzmir Dr. Ekrem Hayri Ustündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi örnekleminde incelenmiştir. Araştırmada 132 hastane çalışanına ulaşılmış ve veriler 2004 yılının Haziran-Eylül aylarında toplanmıştır. Hastane çalışanlarının kültürel özellik olarak paternalizm ve topluluğa karşı bağlılık eğilimleri yüksek; kadercilik ve güç aralığı eğilimleri düşük çıkmıştır. Bu dört kültürel özellik, hastane çalışanlarının demografik değişkenlerine göre de incelenmiştir. Topluluğa karşı bağlılık ve güç aralığı boyutları açısından, hastane çalışanları demografik değişkenlere göre herhangi bir farklılık göstermezken; eğitim ve gelir düzeyi düşük olanlar ile yardımcı hizmet personelinin kadercilik ve paternalizm puanlarının diğer gruplara göre yüksek olduğu görülmüştür.
Keywords: Demografi; Tıbbi personel; hastane; Yaş grupları; Anketler; Kültürel özellikler; Eğitim durumu