ELAZIĞ`IN TURİZM POTANSİYELİ VE İLDE REKREASYONEL FAALİYETLER - GÜLBAY, FULYA (Fırat Üniveristesi, 1997)
Türkiye'nin en büyük coğrafi bölgesinin, yukarı Fırat bölümünde yer alan Elazığ İli, tarih öncesi devirlerden bu yana güncelliğini koruyan tarihi doğal yollar üzerinde bulunmaktadır. Yapılan arkeolojik araştırmalar, tarıma dayalı yerleşik yaşamın ilde M.Ö. 6-7 bin yıllarına uzandığını ve dolayısı ile beşeri ve ekonomik yaşam açısından eskiliği kadar taşıdığı sürekli öneminide belirlemektedir. Elazığ İli'nde yer alan bir çok sayıdaki höyük ve Keban Barajı yapımı öncesinde, baraj altında kalan yerleşme alanlarında ele geçen belgeler ve tarihi Harput kentinin varlığı yerleşme merkezinin stratejik önemini ve ticari fonksiyonunu kanıtlamaktadır. Tarihi Harput şehri uzun süre bölgenin en büyük ve en eski yerleşme yeri olma özelliğini korumuştur. Bugün doğal çevresi, tarihi ve kültürel özelliği ile Elazığ İli'nin en çok ziyaret edilen önemli rekreasyon alanlarından biridir. Deniz etkisine kapalı olan bölgede akarsu ve göl kıyıları rekreasyon alanı olarak büyük önem taşımaktadır. Doğal göl olan Hazar Gölü kıyıları Elazığ İli'nin önemli rekreasyon alanlarındandır. Gölün dalgasız sakin suları her türlü su sporlarına imkan sağlıyabilecek niteliktedir. Gölün kuzey kıyılarında ikinci ev denilen yazlık evlerin sayılanda gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca göl kıyısında, kamu kuruluşlarına ait bir çok kamp alanı bulunmaktadır. Elazığ ili sahip olduğu dağlık ve plato alanları, ovaları, doğal gölleri ve baraj gölleri ile (Keban, Karakaya, Cip, vb.) bakir sahaların canlandırılmasını bekleyen rekreasyon alanlarına da sahiptir. İlçelerde bulunan tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin, zamana karşı koyabilmeleri ve turizm değerlerinin artması için yetkililerin yardımı ve desteğini beklemektedir. Elazığ ili'nde bulunan bu turizm potansiyelini, kent içindeki rekreasyonel alanları, kırsal alanlardaki rekreasyonel faaliyetleri tarihi gelişim çerçevesinde ayrıntıları ile yaptığımız bu çalışmada belirlemeye gayret ettim. Çalışmalarım var olan bu turizm potansiyelinin ve rekreasyonel alanların daha iyiye gitmesi ve yaratılabilecek yeni potansiyel alanların belirlenmesi amacına yöneliktir.

Elazığ is situated in the upper Fırat portion of Eastern Anatolia region which is the biggest geographical region of Turkey. Elazığ is on the historical and natural roads which have not lost importance from prehistoric age to our time. According to arceological researches, first agricultural civilization in this region started in the years of 6-7 thousand B.C. This researches give us important information about population, settelment and socio-economic life of the city and also we can understand that from ancient time to now this region have not lost its importance. Many tumulus in the city and documents which were collected together from this region before the construction of Keban dam and existance of historical Harput city prove the strategic importance and commercial function of this settelment. For a long time historical Harput city became the biggest and oldest settelment of this region. Today with it's natural environment and historical and cultural peculiarities Harput is one of the most important recreational place of Elazığ. In this region there is no seaside that's why river and lake banks have great importance as a recreational places. One of the most important recreational place of Elazığ is Hazar Lake. Every kind of water sports can be made in this place. Each year in the northern bank of the lake, amount of county houses have increased sharply. Also there are many camping places which are owned by public institutions in this lake. Elazığ city has many untouched recreational places such as: mountains, plains, plateous, natural and artificial lakes (Keban, Karakaya, Cip, etc.) and waiting for becoming active. Historical monuments and natural beauties in the towns wait help and support from official authorities to survive and increase their touristic values. In this study we tried to point out the tourism potential, recreational places in the towns and recreational facilities in the country side with perspective of historical development and details. Aim of this study is to increase the existent tourism potential and recreational places and to point out the new potential places.
Tourism potential and recreational facilities of Elazığ
Keywords: Coğrafya; Geography; Turizm; Tourism