BRUSELLA HASTALARINDA T HÜCRE RESEPTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KILIÇ, S. SIRRI (Fırat Üniveristesi, 2003)
I. ÖZET Brusella cinsi bakterilerin neden olduğu bruselloz, dünyanın her tarafında yaygın olarak görülür. Sıklıkla hayvan ürünleri ile bulaşmakta olup ateş, terleme ve vücut ağrıları gibi akut belirtilerle seyreden bu hastalık tedavi edilmezse kronikleşme, sekel ve ölümle sonuçlanabilir. Brusellaya immün cevap doğal ve kazanılmış olmak üzere iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Bakteri konağa penetre olduğu zaman, hızlı bir doğal cevap, başlıca aktive olmamış profesyonel fagositler aracılığı ile bakteriyi yok etmeye çalışır. Makrofajlar immun sistemin diğer hücrelerini tetiklerler. Bu hücreler arasında hemen cevap verebilenlerden bazıları naturel killer (NK) hücreleri ve Gama/Delta T (yST) hücreleridir. Brusella yüzeyinde bulunan dış membran poteinleri insan makrofajlan üzerinde bulunan reseptörlerle ilişkiye girerek, makrofajlar tarafından salınan Tumor Necrosis Factor-cc (TNF-a) üretimini inhibe edebilir. TNF-a inhibisyonu özellikle NK hücre aktivasyonundaki eksikliklerin oluşmasına neden olmaktadır. NK aktivasyonu, intramakrofajik brusellanın öldürülmesine yardım eder. y5 T hücreleri, infeksiyonun başlangıcında TNF-a'mn yokluğu ile bozulan NK aktivitesini artırabilir ve T helper- 1 (Thl) spesifik immün cevabı geliştirmeye katılabilir. Bu çalışmada; bruselloz tanısı konan hastalarda, tedavi öncesi ve sonrası periferik kandaki T hücre y/8 ve a/p reseptörleri karşılaştırılarak özellikle y8 T hücre reseptörü taşıyan T lenfosit düzeylerinin, hastalığın erken tanısında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bruselloz tanısı alan 40 hasta ve hasta yaş grublanna uygun olarak herhangi bir yakınması olmayan 20 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grubundaki bireylere yapılacak olan işlemler açıklandı ve çalışma için izin ve etik kurulonayı alındı. Çalışma grubundaki hastaların anamnez ve fizik muayene bulguları, hazırlanan formlara kaydedildi. Klinik ve laboratuar bulgulara göre bruselloz tanısı alan hastalar ve kontrol grubunu oluşturan sağlıklı gönüllülerden T lenfosit reseptörleri çalışılmak üzeretedavi öncesi ve tedavi sonrası uygun şartlarda EDTA'h tüplere 2 mi venöz kan örneği alındı. Hücreler, FACScan flow sitometri cihazı (Becton Dickinson) ile Celi Quest sofi ware (Becton Dickinson) kullanılarak analiz edildi. Sonuç olarak; yaş arttıkça y5T hücre reseptörü taşıyan lenfosit sayısının azaldığı, brusellozlu hastaların periferik kanlarında yST hücrelerinin belirgin olarak arttığı ve bunun da hastalığın erken tanısında yardımcı bir tam aracı olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Investigation of T cell receptors at brucellosis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Allerji ve İmmünoloji; Allergy and Immunology