Role of alumina in Cr (VI) removal from aqueous solutions - Hasar, Halil; Cucı, Yakup (My University, 2000)
Bu makale, Etibank Alüminyum Fabrikasından temin edilen alumina ile sulu çözeltilerden Cr(VI) giderimi için adsorpsiyon karakteristiklerini sunmaktadır. Optimum şartları tayin etmek amacıyla, temas süresinin, aktivasyon prosesinin, çözelti pH'nın başlangıç konsantrasyonunun, adsorbent dozajının ve tuzluluğun Cr(VI) giderimindeki etkisi incelenmiştir. Freundlich İzoterm Modelinin adsorpsiyon verilerini oldukça iyi tanımladığı görülmüştür. Optimum şartlarda Cr(VI)'nın aktif alumina üzerindeki giderim yüzdesi yüksek olmasına rağmen, yüksek adsorbent dozajı gerektirdiğinden uygulamada Cr(VI) giderimi için potansiyel bir sorbent olarak kullanılamaz.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri; Kimya; İnorganik ve Nükleer