SOSYAL AĞLARDA HASTALIK İLAÇ BAĞLANTI TAHMİNİ - TUĞAL, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Ağ yapısı sayesinde elde bulunan çeşitli verilerden yeni veriler elde etme ve geleceğe dönük tahminler üretmek amaçlanır. Ağ yapısındaki düğümler ve bu düğümlerin aralarındaki ilişkilerden yola çıkarak, ağın gelecekteki yapısı ve bireylerin oluşturabileceği yeni ilişkilerin veya vazgeçeceği ilişkilerin tahmini yapılmaya çalışılır. Bu tezde özellikle sosyal ağlarda bağlantı tahmininin tanımı, özellikleri, bu konuda yapılmış çalışmalar irdelenmiştir. Bağlantı tahmini ile ilgili önerilen yönteme geçilmeden önce veri madenciliği, sosyal ağlar, sosyal ağ analizi konularında bilgiler verilmiştir. Uygulama olarak, verilen bağlantı tahmini yöntemi kullanılarak yapay oluşturulan hastalık ilaç ağı üzerinde analizler yapılmıştır. Bu yöntemlerin kullanılabilirliği, bağlantı tahminin bu ağlara uygulanabilirliği gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ Analizi, Bağlantı Tahmini, Bağlantı Madenciliği, Veri Madenciliği, Bilgi Ke?fi, Hastalık ?laç Ağı

Through the network structure we can get new data from various data and is intended to generate future predictions. Based on the nodes and relationships between nodes, the future structure of the network and new relationships or give up relationships can be estimated. The definition, features and studies of link prediction in social networks are examined in this thesis. Before starting to this topic data mining, social networks, social network analysis are explained. Our application makes analysis on drug disease network by some link prediction methods. The availability of these methods and applicability of link prediction to these networks is shown. Key Words: Social Network Analysis, Link Prediction, Link Mining, Data Mining, Knowledge Discovery, Drug Disease Network
Link prediction on disease drug social networks
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol