İNMELİ HASTALARDA KOGNİTİF FONKSİYONLARİN NÖROPSİKOLOJİK TESTLER VE OLAYA İLİŞKİN ENDOJEN POTANSİYELLER İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - BEZGİNCAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmanın amacı inme sonrası hastaların kognitif fonksiyon, depresyon ve emosyonel durumlarını değerlendirmek ve yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi bakımından eşleştirilmiş sağlıklı kontrol ve sistemik bir hastalığı olan hasta kontrol gruplarının değerlendirmeleri ile karşılaştırmaktır. Ayrıca nörokognitif testler ve OİP P300 aracılığıyla kognitif fonksiyonlar üzerine rehabilitasyon tedavisinin etkisinin de araştırılması amaçlanmıştır.Kapsamlı nöropsikolojik test bataryası ve OİP kayıtları, tek taraflı ve bir kez inme geçiren 40-69 yaş aralığında 20 inmeli hasta ile yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi bakımından hasta grubuna denk 21 sağlıklı gönüllü ve inmeli hasta ile ilgili aynı risk faktörlerine sahip 21 kişiden oluşan 2 kontrol grubuna uygulanmıştır. Majör depresyonu ekarte etmek için HADS, demansı ekarte etmek için ise MMDM uygulanmıştır. İnmeli grup 3 hafta boyunca haftada 5 gün, 1-2 saat süre ile geleneksel rehabilitasyon tedavisi ve fizyoterapi aldı. Fonksiyonel durumu değerlendirmek için FBÖ ve Brunnstrom evrelemesi kullanıldı. Bütün katılımcılar 3 haftanın sonunda yukarıda bahsedilen parametreler ile yeniden değerlendirildi.Nöropsikolojik test performansları ve OİP paradigmaları (Cz, Fz ve Pz latansları) her iki kontrol grubu ile kıyaslandığında başlangıçta ve 3 hafta sonunda inmeli grupta anlamlı ölçüde daha düşüktü (P<0,001). Tüm nöropsikolojik testlerde, P300 latanslarında, FIM skorlarında ve Brunnstrom evrelemesinde inmeli grupta anlamlı düzelmeler saptandı. Bununla birlikte, kontrol gruplarında bazı nöropsikolojik testlerde anlamlı düzelmeler saptanırken, P300 paradigmasında ise anlamlı düzelmeler olmadı. İnmeli hastalar ve kontroller arasında 3 hafta sonunda bazı nöropsikolojik testler ile P300 Cz ve Pz latansının yüzde değişimlerinde anlamlı farklılıklar saptandı (P<0,016).Ayrıntılı nöropsikolojik testler kullanılarak kognisyon üzerine rehabilitasyon tedavisinin pozitif bir etkiye sahip olduğu gösterilebilir.Anahtar Kelimeler: İnme, ERP, nöropsikolojik testler, kognitif fonksiyonlar, P300

The aim of this study was to assess the cognitive function and emotional status, depressive symptoms of the post-stroke patients and to compare patients with age-, sex- and education-matched healthy controls and controls with systemic diseases. We also investigated the effect of rehabilitation interventions on cognitive functions by means of neurocognitive tests and P300 ERPs..A comprehensive neuropsychological test battery and ERP records were applied to 20 patients with a first unilateral stroke, (age 40-69), and to two control groups comprising 21 healthy volunteers and 21 person with a risk factor who were compatible with patients in terms of age, sex and educational level. HADS was used to discard major depression and MMSE to discard dementia. Stroke group received physiotherapy and traditional rehabilitation therapy for 1-2 hours, five days a week for three weeks. FIM and Brunnstrom instruments were used to assess functional status. All of participants were reassessed for above mentioned parameters at the end of third week.Performance in neuropsychological tests and in ERP paradigms (Cz, Fz and Pz latencies) were lower in stroke group, in comparison to both of the control groups (p<0,001) at entry and the end of third week. All of neuropsychological tests, P300 latencies, Brunnstrom grades and FIM scores were significantly improved in stroke group. Although some of neuropsychological tests were significantly improved, P300 paradigms were not significantly improved in control groups. Percent changes in some of neuropsychological tests, P300 Cz and Pz latencies were significantly different between stroke patients and controls (p<0,016) after three weeks course of follow up.Rehabilitation interventions had a positive effect on cognition which could be documented using detailed neuropsychiatric tests.Key Words: Stroke, ERP, neuropsychological test, cognitive functions, p300
Evaluatıon of cognıtıve functıons by neuropsychologıcal tests and event related endogen potentıals ın patıents wıth stroke
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon