16. yüzyılın ilk çeyreğinde Niğde kazası yerleşme merkezlerinin tespiti - Hüseyinniklioğlu, Aşegül; Arslan, Handan (My University, 2009)
En basit ifadeyle tarihi coğrafya, geçmişin coğrafyası olarak tanımlanmaktadır. Tarihi coğrafya araştırmalarının ilk adımlarından birini yerleşim yerlerinin tespiti konusu oluşturmaktadır. Biz de bu çalışmada, Osmanlı dönemine ait arşiv belgelerinden yararlanarak 16. yüzyılın ilk çeyreğine karşılık gelen 1500–1522 yılları arasında Niğde kazasına bağlı yerleşmelerin lokalizasyonunu yapmaya çalıştık. Yapmış olduğumuz çalışmada 120 yerleşmenin 88’i tespit edilerek % 73 oranında başarı elde edilmiştir. Çalışmanın neticelendirilmesinde çizilmiş olan harita üzerine tespitleri yapılmış 88 köy yerleştirilmiştir. Yerleri belirlenememiş 32 köy yerleşmesi ise bu harita üzerine tahmini olarak farklı bir lejantla işlenmiştir.
Keywords: Tarih; Coğrafya