GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ HİBRİT KOJENERASYON SİSTEMİNİN DENEYSEL VE TEORİK OLARAK İNCELENMESİ - KULOĞLU, İBRAHİM CEMALEDDİN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Enerjinin ülkelerin ilerlemesinde en önemli etkenlerden biri olduğu bilinmektedir. Devletlerin bağımsızlıklarını belirleyen girdiler sıralamasında ilk sırada yerini alabilmektedir. Geleneksel enerji amaçlı kullanılan fosil tabanlı enerji kaynaklarının dünya genelinde rezervlerinin azalması, sürekli artan girdi maliyetleri nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarına ve sistemlerine yönelişler gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca fosil tabanlı kaynakların küresel ısınmaya neden olup iklim değişikliği başta olmak üzere insanlar ve diğer canlılar üzerindeki negatif etki sebebiyle yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmalar ve stratejiler gün geçtikçe artmaktadır. Teknolojinin çok hızlı ilerlemesi yaşam şartları üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle nüfus artışını, şehirleşmeyi ve çok yüksek oranda enerji kullanımını beraberinde getirmiştir. Dünya genelinde konutların ısıtma ve soğutulmasında kullanılan enerji tüketimi ciddi boyutlara ulaşmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının her an aynı potansiyelde bulunamaması depolama veya hibrit bir sistem dâhilinde enerji güvenirliği açısından yenilenebilir ve fosil tabanlı sistemlerlebirlikte kullanılması sonucunu doğurmaktadır. Böylelikle depolama maliyetlerinin düşmesine ve sistemde birden çok yenilenebilir enerji kaynağının kullanımına olanak verir. Bu çalışmada, Elazığ ilinin Harput Mahallesinin kırsal yerleşkesinde enerji hatlarına uzak bir yaşam alanının hibrit ısıtma sistemi ile yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisini kullanarak ısıl konfor şartlarında tutulması amaçlanmaktadır. Ayrıca sistem bileşenlerinden olan fotovoltaik panel, vakumlu güneş kollektörünün enerji ve ekserji analizleri de hesaplanmıştır.

It is known that energy is one of the most important factors in the progress of countries. It can take its place in the first place among the inputs that determine the independence of states. The tendency towards renewable energy sources and systems is increasing day by day due to the decrease in the reserves of fossil-based energy sources used for traditional energy purposes worldwide and the ever-increasing input costs. In addition, studies and strategies related to renewable energy sources are increasing day by day due to the negative impact of fossil-based resources on humans and other living things, especially climate change, causing global warming. The rapid advancement of technology has brought along population growth, urbanization and very high energy use due to its positive impact on living conditions. The energy consumption used in heating and cooling of dwellings worldwide has reached serious dimensions. The fact that renewable energy sources cannot be found at the same potential at any time leads to the use of renewable and fossil-based systems together in terms of energy reliability within a storage or hybrid system. Thus, it allows the reduction of storage costs and the use of multiple renewable energy sources in the system. In this study, it is aimed to keep a living area far from power lines in the rural settlement of Harput neighborhood of Elazığ province in thermal comfort conditions by using solar energy, one of the renewable energy sources, with a hybrid heating system. In addition, energy and exergy analyses of the photovoltaic panel, vacuum solar collector, which are system components, are also calculated.
Experimental and theoretical investigation of solar energy assisted hybrid cogeneration system
Keywords: Enerji