VİRAL PAZARLAMANIN TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA KARARLARI ÜZERİNE ETKİSİ - CEVHER, MUHAMMED FATİH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Tüketicilerin zihninde başlayıp, tükettiklerinden sonrasında da devam eden pazarlama süreci teknolojinin getirdiği yeniliklerle geleneksel pazarlamadan modern pazarlamaya doğru kaymıştır. Rekabet şartları zorlaşmış ve tüketiciyi daha bilinçli hale gelmiştir. Müşterilerin ön plana çıktığı bu günlerde müşterilerin sosyal yönden etkilenmesi de önem kazanmıştır. Müşteriler satın alma sürecinde diğer kişilerin deneyimlerine önem vermekte ve etkilenmektedir. İnternet kullanımının da artmasıyla pazarlama stratejileri de internete yönelmektedir. Kişilerin deneyimlerini birbirine aktarması sonucu ağızdan ağza pazarlama, ağızdan ağza pazarlamanın internet üzerinden yapılması sonucu ise viral pazarlama ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde pazarlama kavramı ve gelişiminden başlayarak, pazarlama süreci ve faaliyetleri incelenmekte, tüketici davranışları, satın alma ve tüketicilerin satın alma davranışını etkileyen faktörlere değinilmekte ve ağızdan ağza pazarlama kavramı detaylı bir şekilde incelenmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde Viral pazarlama kavramı, üçüncü bölümde ise Viral pazarlamanın tüketici satın alma davranışları üzerine etkilerini araştırmaya yönelik yapılan uygulama yer almaktadır. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışları, Ağızdan ağza pazarlama, Viral pazarlama

The marketing process, which started in the minds of consumers and continued after consuming,has shifted from traditional marketing to the modern marketing thanks to technological innovations. Competitive conditions have become harder and have made consumer more conscious. With the rising prominece of customers,today, the effect of social media upon customers has gained prominence too.Customers care for the other people's experiences and are impressed by them during the process of purchasing. With the increasing use of internet, marketing strategies have moved to internet. Word of Mouth Marketing appeared as a result of customers' sharing experiences. WOMM is carried out on the internet thus requires viral marketing. In the first chapter of study, starting with the definition of marketing and development of it, the process of marketing and marketing services are addressed. The term of WOMM is analyzed elaborately and consumers' behaviors , purchasing and the factors affecting the purchasing process are dealt. In the second chapter of study, Viral marketing is analyzed with details, and in the third chapter the effects of viral marketing upon the consumer's purchasing behavior are studied by doing research. Keywords: Consumer's Behaviors, Word-of Mouth Marketing, Viral Marketing
Viral marketing's impact on consumers' purchasing decisions
Keywords: İşletme; İletişim Bilimleri