Elazığ kent toplumunda nonalkolik yağlı karaciğerlerin epidemiyolojik özellikleri - Çelebi, Selman; Ataseven, Hüseyin; Mengücük, Eylem; Deveci, S. Erhan; Açık, Yasemin; Bahçecioğlu, İ. Halil (My University, 2006)
Giriş ve amaç: Endüstri toplumlarında nonalkolik yağlı karaciğere sık rastlanmaktadır. Türkiye'de ise NAYK'ın epidemiyolojik verileri yetersizdir. Bu çalışma bir Doğu Anadolu genel popülasyon örneğinde ultrasonografi ile saptanmış Nonalkolik yağlı karaciğer sıklığını ve risk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Elazığ şehir merkezinden randomize seçilen 459 kişiye hepatobiliyer ultrasonog-rafi yapıldı. Bireylerin vücut kitle indeksleri, bel çevreleri, kan lipidleri, glukoz, hepatit serolojisi ve transaminaz seviyeleri ölçüldü. İstatistik analiz SPSS 13.0 programında ki kare, t-testi ve lojistik regresyon testleri kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya yaşları 18-80 arasında değişen 408 kişi katıldı. Düzenli alkol kullanan bir ve kronik viral hepatiti olan üç kişi çıkarıldıktan sonra kalan 404 kişi değerlendirildi. Nonalkolik yağlı karaciğer sıklığı kadınlarda %16.5, erkeklerde %23.7 (p<0.05), toplam %19.8 bulundu. Nonalkolik yağlı karaciğer sıklığı beşinci dekatta en yüksekti ve 40 yaş altında, erkeklerde kadınlardan iki kat daha yüksekti (p<0.05). Nonalkolik yağlı karaciğer ve vücut kitle indeksi, bel çevresi, serum alanin aminotransferaz (ALT), açlık kan şekeri ve trigli-serid seviyeleri arasında anlamlı ilişki bulundu. Lojistik regresyon analizi kadınlarda bel çevresi ve ileri yaşın, erkeklerde bel çevresi ve artmış ALT seviyesinin nonalkolik yağlı karaciğer için bağımsız belirleyiciler olduğunu gösterdi. Sonuç: Nonalkolik yağlı karaciğer toplumumuzun beşte bir kadarını etkileyen yaygın bir hastalıktır ve genç erkeklerde daha sıktır. Ülkemizde santral obezite Nonalkolik yağlı karaciğer gelişmesinde önemli bir faktör olarak görünmektedir.
Keywords: Yağlı karaciğer; Türkiye; Yaygınlık; Epidemiyolojik çalışmalar; Elazığ