SİSPLATİN OTOTOKSİSİTESİ ÜZERİNE GHRELİNİN ETKİSİ - KORKMAZYÜREK, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, sisplatinin yan etiklerinden biri olan ototoksisiteye karşı ghrelinin koruyucu etkisini araştırmaktır. Çalışma ağırlıkları 225–300 gr arasında değişen sağlıklı erişkin 24 erkek Sprague Dawley cinsi sıçan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sıçanlar 6'şarlı rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Grup 1 (Kontrol) intraperitoneal (ip) saline solüsyonu 1 ml/gün dozunda yedi gün süre; Grup 2 (Sisplatin) ip sisplatin iki gün süreyle 10 mg/kg'lık dozlarla toplamda 20 mg/kg kümülatif doza erişilerek; Grup 3 (G40) ip sisplatin iki gün süreyle 10 mg/kg'lık dozlarla toplamda 20 mg/kg ve ek olarak ip Ghrelin 40 ?g/kg yedi gün süreyle; Grup 4 (G80) ip sisplatin iki gün süreyle 10 mg/kg'lık dozlarla toplamda 20 mg/kg ve ek olarak ip Ghrelin 80 ?g/kg yedi gün süreyle uygulandı. Çalışma öncesi tüm sıçanlara DPOAE ve ABR yapıldı. Çalışmanın 4. gününde tüm sıçanlara DPOAE ve ABR yapıldıktan sonra tüm gruplardaki sıçanların yarısı serum örnekleri alındıktan sonra dekapite edilerek kokleaları immünohistokimyasal inceleme için çıkarıldı. Ardından kalan sıçanlara 8. gün aynı işlemler yapılmıştır. Yapılan DPOAE test sonucuna göre tüm sıçanların 0. gün DPOAE test sonuçları benzerdi. 4. ve 8. gün bakılan DPOAE testinde her iki kulakta grup 2'nin SNR değerlerinde anlamı bir düşüklük gözlenmiştir. Çalışmanın 4. ve 8. gününde sağ kulakta grup 3 ve grup 4'te 552, 728, 1270, 2207, 6694 Hz frekanslarda, sol kulakta ise 552, 728, 2207, 6694, 8838 Hz frekanslarda anlamlı bir SNR düşüşü gözlenmemiştir. ABR testinde ise çalışmanın 4. gününde grup 2 ile grup 3 ve 4 karşılaştırıldığında V. dalga latanslarındaki uzama istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmezken 8. günde karşılaştırılma yapıldığında grup 3 ve grup 4 grubunda V. dalga latanslarındaki uzamada istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmıştır. Biyokimyasal bulgulara bakıldığında ise çalışmanın 4. ve 8. gününde grup 2 de serum TOS değerleri artmış, grup 3 ve grup 4'te ise TAS değerleri artmış olarak bulunmuştur. Çalışmamızdaki bulgulara göre çalışma öncesi döneme göre kıyaslandığında grup 2, grup 3 ve grup 4'te sisplatin ototoksisitesi olduğu fakat grup 3 ve grup 4'te bu etkilerin diğer gruplara göre daha az olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgulara göre sisplatin ototoksisitesinden korunmada ghrelinin kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

The aim of this study is to evaluate whether ghrelin has a protective effect against ototoxicity, one of the side effects of cisplatin. The study was conducted on 24 healthy adult male Sprague Dawley rats, weighing between 225-300 grams. The subjects were randomly divided into 4 groups of 6 rats each. Group 1 (Control) received 1 ml/day of intraperitoneal (ip) saline solution for seven days. Group 2 (Cisplatin) received ip cisplatin at doses of 10 mg/kg for two days, reaching a cumulative dose of 20 mg/kg. Group 3 (G40) received ip cisplatin at doses of 10 mg/kg for two days, reaching a cumulative dose of 20 mg/kg, and additionally, ip ghrelin at 40 ?g/kg for seven days. Group 4 (G80) received i.p cisplatin at doses of 10 mg/kg for two days, reaching a cumulative dose of 20 mg/kg, and additionally, i.p ghrelin at 80 ?g/kg for seven days. Before the study, all subjects underwent DPOAE and ABR tests. On the 4th day of the study, after DPOAE and ABR tests were performed on all subjects, half of the subjects in each group were decapitated after serum samples were taken, and their cochleae were removed for immunohistochemical examination. The same procedures were then performed on the remaining subjects on the 8th day. According to the DPOAE test results, all subjects had similar DPOAE test results on day 0. On days 4 and 8, a significant decrease in SNR values was observed in both ears of group 2. On days 4 and 8 of the study, there was no significant decrease in SNR at frequencies of 552, 728, 1270, 2207, and 6694 Hz in the right ear, and at frequencies of 552, 728, 2207, 6694, and 8838 Hz in the left ear for groups 3 and 4. In the ABR test, no statistically significant difference was observed in the prolongation of V wave latencies when comparing group 2 with groups 3 and 4 on day 4 of the study. However, on day 8, the prolongation of V wave latencies was significantly less in groups 3 and 4. Regarding the biochemical findings, on days 4 and 8 of the study, serum TOS levels increased in group 2, while TAS levels increased in groups 3 and 4. According to the findings of our study, compared to the pre-study period, it was observed that there was cisplatin ototoxicity in groups 2, 3, and 4, but the effects were less pronounced in groups 3 and 4 compared to the other groups. Based on these findings, we suggest that ghrelin could be used to protect against cisplatin ototoxicity.
Effect of ghrelin on cysplatin autotoxicity
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz