Ratlarda E vitamininin alveolar ve peritonal makrofajların fagositik aktivitesi üzerindeki etkisi - Aksakal, Mesut; Çay, Mehmet; Nazıroğlu, Mustafa (My University, 1997)
Bu çalışmada, E vitamininin in vivo olarak alveolar ve peiitonal makrofajlann fagositik aktivitesi üzerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla toplam 40 adet, vücut ağırlıkları 140-160 gr arasında değişen beş haftalık erkek Wistar albino sıçanlar kullanıldı. Bu sıçanlardan kontrol (n=20) ve deney (n=20) grubu oluşturuldu. Deney grubuna beş hafta süreyle 10 mg/gün dl-alfa-tokoferil asetat intraperitonal olarak uygulandı. Uygulama sonunda her iki gruba ait alveolar ve pe-ritonal makrofajlann fagositik aktiviteleri tespit edildi. Sonuçta; E vitamini uygulanan grupta, kontrole kıyasla hem alveolar hem de peritonal makrofajlann fagositik aktivitesinin önemli ölçüde arttığı gözlemlendi (p< 0.001). Aynca fagositik aktivite yönünden alveol ve periton makro-fajlan arasında önemli bir farklılık bulunmadı. Bu bulgulara göre, E vitamininin in vivo olarak makrofajlann fagositik aktivitesi üzerinde olumlu bir etkiye sa hip olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: E vitamini; makrofaj; fagositoz; tokoferol; in vivo; sıçan