ELAZIĞ BELEDİYESİ TARAFINDAN ÜRETİLEN ASFALT BETONUNUN KARIŞIM VE KALİTE KONTROLÜNÜN ARAŞTIRILMASI VE OPTİMİZASYONU - GEÇKİL, TACETTİN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ BELEDİYESİ TARAFINDAN ÜRETİLEN ASFALT BETONUNUN KARIŞIM VE KALİTE KONTROLÜNÜN ARAŞTIRILMASI VE OPTİMİZASYONU Tacettin GEÇKİL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 97 Bu çalışmada, Elazığ Belediyesi tarafından üretilen asfalt betonunun optimum karışım hesabı ve kalite kontrolünün araştırılması ele alınmıştır. Bunda amaç, gerek yapım çalışmalarında ve gerekse periyodik bakımlarda problemleri önceden teşhis edebilmek, en uygun çözümü belirlemek ve gerekli önerilerde bulunabilmektir. Çalışmada önce Elazığ Belediyesi tesislerinde kullanılan agrega ve asfalt çimentosu temin edilmiş ve bunlar üzerinde gerekli deneyler yapılarak malzemenin şartnamelere uygunluğu belirlenmiştir. Sonra tesislerde üretilen asfalt betonundan örnekler alınmış ve bir dizi deneyler sonucu içerisindeki bitüm yüzdesi, Marshall yöntemi ile stabilitesi ve akma değeri tesbit edilmiştir. Daha sonra, agrega, farklı oranlarda bitüm ile karıştırılarak Marshall Stabilite Dizaynına tabi tutulmuştur. Buradan maksimum stabilite ve birim ağırlığı veren optimum bitüm yüzdesi bulunmuştur. Çalışmanın Sonuç Bölümünde; bulunan sonuçlar ile Belediye tarafından üretilen Asfalt Betonu, Şartname kriterleriyle karşılaştırılmış ve ekonomik yönden değerlendirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Asfalt Betonu, Bitüm, Marshall Stabilite Dizaynı, Akma Testi, Agrega

II SUMMARY Master's Thesis OPTIMIZATION OF THE MIX DESING AND RESEARCH OF THE QUALTY OF THE ASPHALT CONCRETE PRODUCEIS BY ELAZI? MUNICIPALITY Tacettin GEÇKİL Fırat Üniversty Graduate School of Science and Technology Department of Civil Engineering 1997, 97 Pages In this research Optimization of the mix desing and Qaulity Control of thee asphalt concrete produced by Elazığ Municipality is investigated in order to diagnose the problems before hand and give the most convinient consultancy in both road building and periodic maintenance activities. First, aggregates and asphalt cement used in the municipality asphalt plant is obtained and necessary tests are carried ait to determine whether the materials used are within the limits of the code of practices. Then samples of asphalt concrete briquettes produced in the some plant with the simillar materials are obtained and bituminous percentage determination tests, Marshall Stabilization tests and flow tests are carried out over these samples. Then the aggregate is mixed with bituminous with various ratios and Marshall Stabilization Designs are carried out in order to determine the optimum bituminous ratio which gives the maximum stability and density. In the final part of the research the results obtained are compared with the ressults of the asphalt concrete produced in the Elazığ Municipality plant from code of practice limits. Economic evaluation of the results are mode as well. KEY WORDS: Asphalt concrete, Bituminous, Marshall Stability Design, Flow Tests, Aggregates
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering