Seksen Yaş Üstü Hastalarda Optimal Bakımın Değerlendirilmesi: KYBÜ ve Servis Sonuçlarının Karşılaştırılması - Tekin, Esra Ertürk; Uysal, Ayhan; Oksen, Dogac; Guven, Baris; Serin, Ebru; Aslan, Muzaffer; Geçit, Muhammed Heja (My University, 2025)
Amaç: Dünya genelinde kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle hastaneye kaldırılması gereken yaşlı hastaların oranı önemli ölçüde artmıştır, ancak Koroner Yoğun Bakım Üniteleri (KYBÜ) ile genel tıp servisleri (GTS) arasında seçim yapmak, kırılganlık ve komorbiditeler nedeniyle zorlayıcıdır. Gereç ve Yöntem: Mart 2017 - Aralık 2022 tarihleri arasında, üçüncü basamak bir kalp merkezinde akut koroner sendrom (AKS), kalp yetmezliği (KY) veya kardiyak aritmiler nedeniyle hastaneye kaldırılan 80 yaş ve üzeri hastaları kapsayan bu retrospektif çalışmada, hastalar KYBÜ (n=512) ve GTS (n=548) olarak iki gruba ayrılmıştır. Klinik, demografik ve sonuç verileri analiz edilmiştir. Bulgular: KYBÜ ve GTS gruplarının ortalama yaşları benzerdi (84.8±6.8 vs. 85.0±5.8 yıl; p=0.440). KYBÜ grubunda hastane içi ölüm oranı daha yüksekti (%18.0'a karşı %10.0, p<0.001), sepsis (%10.5'a karşı %6.9, p=0.024), akut böbrek yaralanması (%15.8'a karşı %10.2, p=0.008) ve deliryum (%32.0'a karşı %17.5, p<0.001) gibi komplikasyonlar daha sık görülmüştür. Lojistik regresyon, STEMI (OR=2.80, p<0.001), entübasyon (OR=3.50, p<0.001), akut böbrek yaralanması (OR=2.10, p<0.001), sepsis (OR=2.30, p<0.001) ve deliryum (OR=1.50, p=0.002)’un ölüm üzerinde bağımsız ve önemli prediktörler olduğunu göstermiştir. Sonuç: KYBÜ kabulleri, özellikle STEMI olan yüksek riskli yaşlı hastalar için kritik olmakla birlikte, artmış mortalite ve komplikasyonlarla ilişkilidir. Etkili hasta seçimi ve önleyici tedbirler bu kırılgan grupta sonuçları iyileştirmek için hayati önem taşımaktadır.
Evaluating the Optimal Care for Octogenarian Patients: A Comparative Study of CICU and Ward Outcomes
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Yoğun Bakım; Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi