ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIKLI BESLENMEYE İLİŞKİN TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR TIP FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ - İÇKİLLİ, NİLAY (Fırat Üniveristesi, 2023)
Ruhsal ve bedensel iyilik halinin sağlanabilmesi için en temel ihtiyaçlardan biri sağlıklı beslenmedir. Günümüzde bulaşıcı olan ve olmayan hastalıkların temelinde "sağlıksız beslenme" önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma ile Fırat Üniversitesinde eğitim gören tıp fakültesi öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipte kesitsel olan bu araştırmanın evrenini; Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olan 554 kişi oluşturmuştur. Sosyodemografik özellikleri ile ilgili ve SBİTÖ soruları içeren anket uygulanmıştır. Ölçek puanlarının normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Smirnov testiyle yapılmış, normal dağılıma uymayan verilerde ortanca (minimum-maksimum) değerler verilmiş, Man Whitney U testi, Kruskal Wallis varyans analizi ve Ki-Kare testi yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için p<0,05 kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan 554 öğrencinin %58,12'sini kadın öğrenciler oluşturmuştur. Toplam SBİTÖ puanına göre öğrencilerin %68,23'ü yüksek, %12,63'ü ideal puan almıştır. Babanın okuryazar olmaması, parçalanmış aileye sahip olma, sosyal medya kullanımının iki saatten az olması, daha önce beslenme eğitimi almış olma, günde sekiz bardak veya daha fazla su içme, öğün atlamama ve sebze-meyve ağırlıklı beslenme ile toplam SBİTÖ puanı anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak; çalışma sonuçlarına göre katılımcıların SBİTÖ düzeyleri küçük oranda ideal aralıktadır. Geleceğin toplum sağlığı liderleri olan tıp fakültesi öğrencilerinin sağlıklı beslenme ile ilgili tutumlarını arttırmak için daha çok beslenme ve farkındalık eğitimi verilmeli ve SBİTÖ düzeylerinin ideal aralığa yükselmesi için desteklenmelidir. Anahtar kelimeler: Tıp fakültesi, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği, sağlıklı beslenme, üniversite öğrencileri, tutum

The universe of this cross-sectional study; Fırat University Faculty of Medicine students consisted of 554 people. A questionnaire including questions about sociodemographic characteristics and HEAS was administered. The compatibility of the scale scores with the normal distribution was performed using the Kolmogorov Smirnov test, median (minimum-maximum) values for data that did not fit the normal distribution, Man Whitney U test, Kruskal Wallis analysis of variance and Chi-Square test were done. P<0.05 was accepted for statistical significance. 58.12% of the 554 students participating in the research are female students. According to the HEAS total score, 68.23% of the students got the high score and 12.63% got the ideal score. HEAS total score, father's illiteracy, broken family, less than two hours of use of social media, previous nutrition education, drinking eight glasses of water or more per day, skipping meals, and eating a fruit-vegetable diet was found significant and to be higher. In conclusion; According to the results of the research, the HEAS levels of the participants are in the ideal range, albeit slightly. In order to increase the attitudes of medical school students, who are the future community health leaders, about healthy nutrition, more nutrition and awareness training should be given and they should be supported to increase their HEAS levels to the ideal range. Keywords: Medical faculty, Attitude Scale for Healthy Nutrition, Healthy Eating, University Students, Attitude
Evaluation of university students' attitudes together healthy nutrition: A Medical Faculty example
Keywords: Halk Sağlığı