Ortaokul Öğrencileri Neden YouTuber Olmak İstiyor? - Gür, Duygu; Alpsulun, Mustafa; Türel, Yalın (My University, 2024)
Sosyal medya kullanımının hızla artması, toplumsal değişimde etkili olmakla kalmayıp aynı zamanda yeni iş fırsatlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayan ve topluma yeni davranış kalıpları kazandıran bir role sahiptir. Bu bağlamda ortaya çıkan yeni iş alanlarından biri, toplumun daha önce tanışmadığı bir kavram olan \"YouTuberlık\"tır. YouTuberlar, sosyal medya platformlarında içerik paylaşarak hem maddi kazanç elde etmekte hem de tanınırlık sağlamaktadır. Bu maddi kazanç ve özellikle de şöhret arzusu, ortaokul öğrencileri için cazip bir hale gelerek YouTuber olma isteklerini artırmaktadır. Bu durumun öğrencilerin hayatları üzerinde birçok etkisinin olabileceği, yapılan araştırmalarla da belirtilmektedir. Bu kapsamda, bir devlet okulu ve bir özel okulda öğrenim gören toplam 21 öğrenciyle gönüllülük esasına dayalı görüşmeler gerçekleştirilerek, ortaokul öğrencilerinin YouTube kullanımları ve YouTuber kimliklerine yönelik görüşleri elde edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin YouTuber olarak takip ettikleri kişileri örnek aldıklarını ve eğlendirici buldukları için kendilerinin de YouTuber olmak istediklerini göstermektedir. Bununla birlikte, öğrencilerin çoğunluğunun gelecekle ilgili planlarında YouTuber olma isteğinin önemli bir yer tuttuğu dikkat çekmektedir.
Keywords: Ortaokul Öğrencileri; Sosyal Medya; YouTube; YouTuber