Gazetecilik mesleğinde çalışanların çocuklarının babasının mesleklerine ilişkin görüşleri - Bak, Gökhan; Eşidir, Osman Vedüd (My University, 2018)
Gazetecilik mesleğinin ne kadar zor olduğu herkesçe bilinmektedir. Aynı şekilde gazetecilik mesleğine sahip olan birinin çocuklarının da bu meslek zorluklarından etkilendiği görülmektedir. Ülkemizde gazetecilik mesleğine sahip kişilerin aileleri hakkında bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma ile birlikte babası ya da annesi gazetecilik mesleğinde çalışanların çocuklarının, ebeveynlerinin mesleklerine ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı Türkiye’de ebeveynleri gazetecilik mesleğinde çalışan gençlerin yaşadığı zorlukları, anıları ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Gençlere açık uçlu sorular hazırlanarak cevaplamaları istenmiştir. Bu veriler içerik analiziyle incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda ebeveynlerinin mesleklerinin zor olduğu, eve geç saatlerde geldikleri, tatil konularında sıkıntı yaşadıkları, belli etmemeye çalışsalar da stresi eve yansıtabildikleri belirlenmiştir.

It is a well-known fact that the profession of journalism is difficult. Likewise, it is seen that the children of the journalists are also affected by these occupational difficulties. There aren’t any known studies in Turkey, about the families of journalists. In this study, the opinions of the children about their families occupation was tried to be determined by conducting research on the children whose father or mother work in journalism profession. The aim of this study is to put forward the difficulties experienced and to reveal memories of young people whose parents work in the profession of journalism in Turkey. Qualitative research method was used. Young people were asked to answer the prepared open-ended questions. Obtained data were analyzed by content analysis. As a result, it was determined that their parents' jobs were difficult, they often come home late, they have difficulties about holiday times, and they could reflect stress to their family even they don’t want to.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gazeteci; Aile; Meslek; Çocuk