SENKOPLU HASTALARDA ARİTMİ SIKLIĞININ BELRLENMESİ VE VASOVAGAL SENKOPLU OLGULARDA TİLT TESTİNİN TANISAL DEĞERİ - TOPRAKLI, İLKAY (Fırat Üniveristesi, 2004)
Ani ve geçici bilinç kaybı olarak tanımlanabilen senkop sık görülen bir semptomdur. Acil servise başvuran hastaların yaklaşık %3'ünü oluşturmaktadır. Çocukluk çağı süresince çocukların % 15-25 'i en azından bir kere bayılma atağı geçirmektedir. Fizyolojik olaylardan ciddi hastalıklara kadar bir çok neden senkoba yol açmaktadır. Bunlar arasında kardiyovasküler nedenler de önemli bir yer tutmaktadır. Vazovagal senkoplar nedeni bilinmeyen senkoplann önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Tilt testi vazovagal senkop tanısında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada senkoplu olgularımızda kardiyak nedenler arasında bulunan aritmilerin sıklığını ve vazovagal senkoplu olgularda tilt testinin tanıdaki yerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışma grubu Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine senkop yakınması ile başvuran 40 hasta ve 17 sağlıklı kontrol grubundan oluşturuldu. Vazovagal senkop tanısı alan 30 hastaya tilt testi uygulandı. Tüm hastalara holter monitorizasyon yapıldı. Bu hastaların ikisinde (%6.66) aritmi saptandı. Vazovagal senkoplu olguların onu (%33.3) tilt pozitif olarak bulundu. Tilt testi pozitifliği on yaşın üzerinde artmakta idi. Vazovagal senkoplu Tilt testi pozitif olgularda prodrom belirtilerin varlığı dikkat çekmekteydi. Nedeni açıklanamayan senkopta daha pahalı ve invaziv tetkiklere yönelmeden 24 saatlik ambulatuvar EKG'nin uygulanması ve vazovagal senkoplu olguların tanısının desteklenmesinde Tilt testinin önemli bir yeri olduğu, ilaçsız uygulamalarda açının yüksek tutularak daha uzun süreler beklenmesi gerektiği sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Senkop, aritmi, vazovagal senkop, Tilt testi

Syncope is a common symptom that is defined as sudden and transient unconsciousness. These are 3% of patients who attempted emergency services. At least one attack appears in 15-25% of the children at childhood. Both physiological events and serious diseases may lead to syncope. Cardiovascular diseases are major ones that may lead to syncope. Vasovagal syncopes are major component of all of the syncopes that unknown origin. Tilt test is a common method that is used in diagnosis of vasovagal syncope. The aim of this study was to find the frequency of arrhythmias between cardiac reasons and also to asses the importance of Tilt test at the vasovagal syncope. This study is designed at Fırat University Fırat Medicine Center Pediatric Clinic between 40 patients who attempt with syncope and 17 healthy control subjects. Tilt test applied to 30 patients who diagnosed as vasovagal syncope. Holter monitoring is applied to all of the patients. Arrhythmia is observed in two (6.66%) of these patients. Tilt test is positive in 10% of vasovagal syncope cases. The positivity of tilt test increases after ten years old. Prodromal symptoms take attention between tilt test positive vasovagal syncope cases. As a conclusion in syncope of unknown origin without leading more invasive and expensive techniques both 24-hours ambulatory ECG monitoring and tilt test in vasovagal syncope diagnosis are important. In application without medication the angle must be higher and must last longer. Key Words: Syncope, arrhythmia, vasovagal syncope, tilt test
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases