PANDEMİ SÜRECİNDE ÇEVRİM İÇİ TÜRKÇE DERSLERİNİN ÖĞRETİMİNE VE UYGULANABİLİRLİĞİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - HAYDAROĞLU, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırma Muş Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullarda görev yapan Türkçe öğretmenlerinin çevrim içi Türkçe dersinin öğretimine ve uygulanabilirliğine yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniğinin kullanıldığı araştırmada katılımcılar 2020-2021 eğitim- öğretim yılında Muş ilinde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullarda görev yapan 13'ü kadın 17'si erkek olmak üzere toplam 30 öğretmenden oluşmaktadır. Görüşme 30. katılımcıda sonlandırılmıştır. Katılımcıların çevrim içi Türkçe dersinin uygulanabilirliğine yönelik görüşleri, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Görüşmede ses kaydı alınmıştır. Ses kaydı daha sonra yazıya aktarılmıştır. Görüşler sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgular kısmında ise katılımcıların büyük çoğunluğu çevrim içi Türkçe derslerinin gerek sınıf havası oluşturmaması gerek alt yapı sorunlarının varlığı gerekse teknolojik materyallerin yetersizliğinden dolayı beklentilerin altında kaldığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte kimi öğretmenler de çevrim içi ders ortamının tüm olumsuzluklarına rağmen varlığının yokluğundan daha iyi olduğunu ve çevrim içi dersin, yüz yüze eğitim için tamamlayıcı bir unsur olması gerektiğini belirtmişlerdir. Anahtar Sözcükler: Çevrim içi ders, Pandemi, Türkçe dersi

In this research, education is given in secondary schools to those who give education in the Directorate of National Education of Muş. In the 2020-2021 academic year, a total of 30 people, 13 female and 17 male, affiliated to the Directorate of National Education in Muş, are deprived of training in qualitative research methods. The interview was terminated at 30. Initially. It has been trained by the application that its students can be applied in in-training education. The interview was audio recorded. It was transcribed after the sound film. It was analyzed through interviews. The fact that Turkey needs Turkish education in a very large classroom is highly appreciated both in the infrastructure and in the current situation. It should not have been thought that the training for his entire education is better than the absence, and while he is in the training, nothing to be done for the face-to-face. Keywords: Online lessons, Pandemic, Turkish lessons
Teachers' opinions on teaching and applicability of online Turkish lessons during the pandemic process
Keywords: Eğitim ve Öğretim