VÜCUT DIŞI DOLAŞIM SIRASINDA OLUŞAN SİSTEMİK İNFLAMATUAR YANIT ÜZERİNE ALFA-LİPOİK ASİDİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - UYAR, İHSAN SAMİ (Fırat Üniveristesi, 2001)
Günümüzde pek çok klinikte vücut dışı dolaşımın (kardiopulmoner bypass, VDD) kullanıldığı açık kalp ameliyatları yapılmaktadır. Ancak yapılan bu işlem bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunlardan sıklıkla görüleni ve belki de en önemlisi vücuttaki tüm organ ve sistemleri etkileyen sistemik inflamatuar yanıtın aktive olmasıdır. Bu yanıtın laboratuar şartlarında en iyi göstergeleri sitokin miktarlarındaki değişiklik, kompleman sisteminin aktive olması ve akut faz değişkenlerinin miktarlarındaki değişikliktir. Bu çalışmada yalnızca koroner arter hastalığı bulunan ve koroner arter bypass ameliyatı planlanan hastalar değerlendirildi. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik kurul onayı (07.04.2000 tarih ve 2000/3-666 sayılı karar) ile hastalardan ameliyat öncesi (Dİ), protamin yapılmasından 1 saat sonra (D2), 4 saat sonra (D3), 24 saat sonra (D4) ve 48 saat sonra (D5) kan örneği alındı. Bu örneklerin serumları ayrıştırılıp interlökin-6 (İL-6), interlökİn-8 (İL-8), kompleman-3 (C3), kompleman-4 (C4), ASO, CRP ve haptoglobin düzeyleri ölçüldü. Hastalar kontrol ve tedavi olarak iki gruba ayrıldılar. Tedavi grubundaki hastaların VDD 'da kullanılan prime solüsyonlarına, 1200 mg a-lipoik asit ilave edildi. Ölçülen parametrelerden ASO dışındakiler, ameliyat ile istatistiki olarak anlamlı şekilde etkilendi (p<0,05). Ancak tedavi ve kontrol grupları arasında istatistiksel bir farklılık bulunmaması nedeniyle, kullanılan ilacın sistemik inflamatuar yanıta, ölçülen parametreler üzerinden bir etkisinin olmadığı kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler -.Vücut dışı dolaşım, sistemik inflamatuar yanıt, a-lipoik asit. TC YÜKSIKÖĞRETİMKUKÜU.

Today, open heart surgery using extracorporeal circulation are carried out in several clinics. However, the application brings a number of problems together. The most observed and probably the most important one is the activation of systemic inflammatory response affecting all the systems and organs. Alteration in levels of cytokines and acute phase proteins and activation of the complement system are well- known parameters being checked in laboratory conditions for the response. In this study, patients having only coronary heart disease and planned for coronary artery bypass graft operation were evaluated. With the Ethic Committee consent, blood samples were obtained from the cases before the operation (Dl) and 1 (D2), 4 (D3), 24 (D4) and 48 hrs (D5) after administration of protamin. Levels of IL- 6, IL-8, C3, C4, ASO, CRP and haptoglobin were assessed in the samples. The patients were divided into two groups as the controls and the treatment group, a lipoic acid was added. Assessed parameters apart from ASO were affected by the operation showing statistically significance (p<0,05). Nevertheless, since there was no statistically significant difference between the controls and the treatment group, it was considered that use of a-lipoic acid had no effect on systemic inflammatory response by means of these parameters. Key Words :Extracorporeal Circulation, Systemic Inflammatory Response, cc-Lipoic Acid.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi; Thoracic and Cardiovascular Surgery