BETON ASFALTIN FARKLI ZEMİNLERDEKİ SERBEST BASINÇ MUKAVEMETİ DEĞİŞİMİ - DURMAZ, BUMİN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu tez çalışmasında, farklı temeller üzerindeki beton asfalt kaplamanın, serbest basınç dayanımları incelenmiştir. Bu amaçla, asfalt betonu ve temellerin fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. İlk olarak asfalt betonunda kullanılacak agrega malzemesine; elek analizi, aşınma, özgül ağırlık, hava tesirlerine karşı dayanıklılık (Na2S04), kil oram tayini, bitüm üzerinde ise; penetrasyon, düktilite deneyleri yapılmıştır. Daha sonra bitümlü sıcak karışıma Marshall deneyi uygulanarak; özgül ağırlık, boşluk oranı, stabilite, akma, bitüm ile dolu boşluk, agregalar arasındaki boşluk oram değerleri bulunarak asfalt betonunun fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Temeller üzerinde ise; elek analizi, aşınma, hava tesirlerine karşı dayanıklılık (Na2S04), Proktor (Zemin Sıkıştırma Deneyi) ve CBR (Kaliforniya Taşıma Oranı) deneyleri yapılarak temellerin fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. Temeller, optimum su muhtevasında 20x20x15 cm ebadındaki çelik kalıplara konarak sıkıştırılmıştır. Hazırlanan Marshall briketleri bu temeller üzerinde, pres allında kırılarak, serbest basınç dayanımları ve poison oranlan bulunmuştur. Sonuç olarak, iri gradasyona sahip temeller üzerinde kınlan Marshall briketlerinin kınlma yükü, ince gradasyona sahip temeller üzerinde kırılan Marshall briketlerinin kmlma yükünden daha düşük çıkmıştır. Anahtar KelimelerrAsfalt Betonu, Marshall Stabilitesi, Temel, Rijitlik VIII
Exchance of compressive strength of asphalt concrete on thr different base materials
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği