6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YAZMA BECERİLERİNDE GÖRÜLEN HATALARIN SINIFLANDIRILMASI - Eser, Rabia Sena Akbaba; Kaan, Yalçın Süleyman (My University, 2016)
Yazma becerisi, kişinin genellikle ilköğretim döneminde kazandığı ve diğer dil becerileri gibi hayatı boyunca gereksinim duyup kullandığı bir beceri türüdür. Bu becerinin sınıf düzeyi arttıkça gelişmesi beklenmektedir. Bu yönüyle sınıf kademesi arttıkça öğrenciden beklenen şey, yazma becerisini geliştirerek hatalardan uzak bir metin ortaya koyabilmesidir. Bu beklentinin karşılanması her bireyde değişiklik göstermektedir. Kimi öğrenciler, yazma öğretimiyle doğru orantılı olarak eksiksiz metinler ortaya koyarken kimi öğrenciler de beklenen düzeylerin altında veya çok altında metinler yazmaktadırlar. Metinlerini hatalı bir şekilde yazan öğrencilerin bireysel bir şekilde değerlendirilmesi ve çeşitli yöntemler kullanarak o hatalarının en aza indirilmesi gerekmektedir. Yazma eğitiminde hataların tespit edilmesi, hataların nasıl ve ne yönde giderileceğini anlamak açısından çok önemlidir. Bu nedenle, öncelikle metinlerdeki hataların hangi noktalarda olduğunun tespit edilmesi gerekmektedirBu araştırmada, öğrencilerin yazmış olduğu metinler, araştırmacılar tarafından belirlenen hata başlıkları göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Hatalar; kelime, cümle, paragraf ve metin olmak üzere dört düzeyde başlıklandırılmış ve nerelerde daha çok hata yapıldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Doküman analizi tekniğiyle incelenen metinlerdeki yazma hatalarının daha çok nerelerde yapıldığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin kelime düzeyinde yaptıkları hataların çoğu yazım hatalarından oluşmaktadır. Cümle düzeyinde noktalama işaretleri, ardından da anlatım bozukluğu başlığında daha çok hata yapıldığı görülmektedir. Paragraf düzeyinde öğrencilerin cümleler arası bağ kurmada ve giriş, gelişme, sonuç bölümlerine uygun cümle yazmakta zorlandıkları tespit edilmiştir. Metin düzeyinde ise en fazla yapıldığı tespit edilen hata, öğrencilerin paragraflar arasında anlamlı bir geçiş sağlayamamalarıdır Bu araştırma, uygulamaya dayalı olması, metinlerde rastlanan hataların alan yazından da yararlanılarak çeşitli başlıklar altında incelenmesi, öğrencilerin yazma hatalarının nerede daha çok olduğunun belirlenmesi ve hataların nasıl giderilebileceğine yönelik öneriler sunulması bakımından önemlidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları