Tarihi Sultan Mahmut bendinin doğrusal olmayan sismik davranışına zemin esnekliğinin etkisi - Calayır, Yusuf; Yetkin, Musa; Karaton, Muhammet; Sayın, Erkut (My University, 2015)
Bu çalışmada, kâgir kemer baraj şeklinde inşa edilen tarihi Sultan Mahmut bendinin doğrusal olmayan sismik davranışına zemin esnekliğinin etkisi incelenmiştir. Bendin kret yer değiştirmesi ve hasar durumu değerlendirilmiştir. Doğrusal olmayan analizlerde bent malzemesi için şekil değiştirme yumuşamasını dikkate alan yayılı çatlak modeli kullanılmıştır. Rezervuar ve zemin ortamlarının doğrusal davranış gösterdiği kabul edilmiştir. Katı-sıvı etkileşimi Euler yaklaşımıyla dikkate alınmıştır. D2 deprem düzeyi için A, B, C ve D zemin gruplarına göre tasarım spektrumu uyumlu yapay deprem ivme kayıtları üretilmiştir. Bu ivme kayıtları bent-zemin-rezervuar sistemine akış doğrultusunda etki ettirilmiştir. Her bir zemin grubu için zemin esnekliğinin bendin sismik davranışına etkisi irdelenmiştir. Çözümlerde ANSYS sonlu eleman programı kullanılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Katı-sıvı etkileşimi; Yayılı çatlak modeli; Yapay ivme kayıtları ve Doğrusal olmayan sismik davranış