DİYABETİK MAKÜLER ÖDEMDE İNTRAVİTREAL ANTİ-VEGF SONUÇLARIMIZ - ÖZBEK, RIZA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Amaç: Diyabetik makuler ödemde intravitreal anti-VEGF tedavisinin etkinlik ve güvenliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015 ile Ocak 2018 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Retina biriminde yeni tanılı diyabetik maküla ödemi için anti-VEGF (aflibercept(2mg), ranibizumab(0,5mg)) tedavisi önerilmiş 80 hastanın 113 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastaların kayıtları dosya üzerinden retrospektif olarak incelendi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrasına ait görme keskinlikleri, santral maküla kalınlık değerleri ve optik koherans tomografi bulguları kayıt altına alındı. Bulgular: 42-88 yaş aralığında olan 80 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların 40' ı erkek (%50), 40' ı kadındı(%50). Olguların yaş ortalaması 61,47±9,28 olarak tespit edildi. Olguların tedavi öncesi en iyi düzeltilmiş görme keskinliği ortalaması 0,68±0,43 logMAR iken takip süresi sonunda 0,55±0,39 logMAR olarak bulundu. Görme keskinliğindeki artış istatiksel olarak anlamlıydı. (p<0,05) Santral maküla kalınlığı takip süresi boyunca ortalama 425±135 ?m' den 328±132 ?m' ye istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde azalmış olarak saptandı. (p<0,05) Seröz maküla dekolmanı saptanan olguların final görme keskinlikleri ve santral maküla kalınlıkları, saptanmayan grup ile benzer olarak bulundu. (p<0,05) Sonuç: İntravitreal anti-VEGF tedavisi, yeni tanı almış diyabetik maküla ödemi olgularında etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneğidir ve birinci basamak tedavide kullanılabilir. Anahtar Kelimeler: aflibercept, ranibizumab, anti-vegf, diyabetik maküla ödemi, epiretinal membran

Purpose: The aim of this study was to evaluate the efficacy and safety of anti- vegf therapy in patients with diabetic macular edema without any prior treatment. Materials and methods: Between January 2015 and January 2018, 113 eyes of 80 patients with newly diagnosed diabetic macular edema treated with anti-VEGF (aflibercept(2mg), ranibizumab(0,5mg)) were included in the study. Records of the patients were retrospectively reviewed. Visual acuity, central macular thickness and optical coherence tomography findings were recorded before and after treatment. Results: Eighty patients with a range of 42-88 years were included in the study. 40 of the patients were male (50 %) and 40 were female (50%). The mean age of the patients was 61.47 ± 9.28 years. The best corrected visual acuity of the patients before treatment was 0.68 ± 0.43 logMAR and it was 0.55 ± 0.39 logMAR at the end of the follow-up period. (p<0,05) The increase in visual acuity was statistically significant. Central macular thickness was found to be statistically significant decreasing from 425 ± 135 ?m to 328 ± 132 ?m during the follow-up period. (p<0,05) The final visual acuity and central macular thickness of the cases with serous macular detachment were found to be similar to the group that was not detected. (p<0,05) Conclusion: Intravitreal anti-VEGF treatment is an effective and safe treatment option for newly diagnosed diabetic macular edema and can be used in first line therapy. Keywords: aflibercept, ranibizumab, anti-vegf, diabetic macular edema, epiretinal membrane
Our intravitreal anti-vegf results in diabetic macular edema
Keywords: Göz Hastalıkları