ELAZIĞ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ'NDEKİ PSİKOZ VE NEVROZ HASTALARININ BAZI SOSYAL DEĞİŞKENLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - KAYMAKCI, ÖZNUR ULUTAŞ (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışma, "Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi 'ndeki Psikoz ve Nevroz Hastalarının Bazı Sosyal Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi" adlı bir alan araştırması olup, yüksek lisans tezi hazırlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, belirli varsayımların test edilmesi amacı güdülmüştür. Temel varsayımımız ise; sosyal faktörlerle psikolojik rahatsızlıklar arasında anlamlı bir ilişkinin olduğudur. Bu temel varsayımımızı alt varsayımlar takip etmektedir. Araştırmanın amacı, Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi 'ndeki psikoz ve nevroz hastalan ile bazı sosyal değişkenler arasında bir ilişkinin olup olmadığını, eğer varsa, ne düzeyde bir etkiye sahip olduğunu tespit etmeye yöneliktir. Bunun için öncelikle "kaynak taraması" yapılmış, daha sonra araştırma kapsamındaki hastalar üzerinde "yapılandırılmış görüşme cetveli" uygulanarak, veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerden hareketle, tablolar oluşturulup, yorumlamaları yapılmıştır. Bu veriler ışığında, genel olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Öncelikle yaş durumu, medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu, kardeş sayısı, anne-baba tutumu, anne-baba ilişkileri, yaşanılan yer vb. değişkenler açısından ilişkiler bulunmuştur. Eğitim seviyesinin düşüklüğü, anne-babanm anlaşamaması, çok fazla kardeşe sahip olunması, gelişmemiş bölgelerde yetişmek, maddi imkânsızlık gibi durumların, bireylerin üzerinde önemli psikolojik etkilerde bulunduğu görülmektedir.m ^ Araştırma kapsamındaki hastaların, anne babalarının kendilerine ilgi gö^termeJfâff VeYş ^| * % -i -VS,*'', J.^^.t maddi olanaklanmn iyi olduğu bir aile ortamında bulunmak beklentisi içinde olduklâçHgspît # -^f 4 edilmiştir. ^ :*^ım *;*> Anahtar Kelimeler : Ruh sağlığı, ruh hastalıkları, psikoz, nevroz, sosyalleşme, sosyal etken.
The Analysis of nevrosises and psychosises in the Elazığ asylum according to some social factors
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology