GÜNEŞ ENERJİLİ VE NEM KONTROLLÜ KONDENZASYONLU BİR KERESTE KURUTMA FIRINI’NIN MODELLENMESİ - Ceylan, İlhan; Doğan, Hikmet (Fırat University, 2004)
Bu çalışmada kondenzasyonlu (nem yoğuşturmalı) ve bilgisayar kontrollü kereste kurutma fırını tasarlanmıştır. Tasarlanan kurutma fırınının çalışması hakkında ve kereste kurutma işleminde temel olan nem kontrolü konusunda bir metot önerilmiştir. Önerilen nem alma metodu ile Nem Kontrolü Yapılamayan kondenzasyonlu kurutma fırınları “Nem kontrollü” hale getirilmiştir. Buradaki çalışma ile  birincil enerji kaynaklarının kullanıldığı kurutma fırınlarına alternatif olarak kullanılan kondenzasyonlu kurutma fırınlarında nem kontrolü sağlanarak kurutmanın  kalitesini artırmak ve fırın enerji giderlerini azaltmak olmuştur. Bu  maksatla tasarlanan kereste kurutma fırınında, fırın içerisine konan örnek kereste yöntemiyle, alınan nem miktarına göre, toplam kereste ağırlığındaki değişimi takip edebilecek  ağırlık ölçer ile  ve kereste de %30 nem miktarına gelindikten sonra daha hassas ölçüm yapabilen  klasik  nem ölçüm cihazlarıyla   ayrıntılı olarak üründeki nem seyrinin kontrolü sağlanabilecektir.