ÇOCUKLARDA DEMİR EKLİKLİĞİ ANEMİSİNDE ULTRASONOGRAFİ VE DOPPLER ULTRASONOGRAFİ BULGULARI - KOÇ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmanın amacı; demir azalması (DA), demir eksikliği (DE) ve demir eksikliği anemisi (DEA) olan çocuklarda karaciğer, dalak ve ana vasküler yapılarının, ultrasonografi (US) ve Doppler US bulgularını ortaya koymaktır.Pediatri polikliniğine başvuran ve DA, DE, DEA tespit edilen 122 hasta grubu ile 40 kişilik kontrol grubunun, power Doppler US cihazı kullanılarak, karaciğer ve dalak boyutları, portal ven ve splenik ven çapları, sol A. Carotis communis (CCA) ve A. Carotis interna (İCA) maksimum (Vmax) ve minimum (Vmin) hızları, pulsatilite (Pİ) ve rezistif indeksleri (Rİ) ölçüldü. Karaciğer ve dalak parankim ekoları değerlendirildi.DEA lı grupta 20 olguda (% 35) hepatomegali, 3 olguda (% 5) splenomegali tespit edildi. Sol CCA ve İCA Vmax hızlarında, DA, DE, DEA grupları arasında sırasıyla hafif bir hız artışı dikkati çekerken, kontrol grubu ile karşılaştırmalı değerlendirmede, DE de; CCA Vmin, İCA Vmax, İCA Vmin, İCA Pİ, DEA da; CCA Vmax, CCA Vmin, CCA Pİ, İCA Vmax, İCA Vmin, İCA Pİ değerlerinde anlamlı fark izlendi.Sonuç olarak, hemoglobin (Hb) azalması ve aneminin derinleşmesi ile birlikte CCA ve İCA da akım hızlarında artış dikkati çekmekte ve Pİ değerleri de hafif artış göstermektedir. DEA lı olgularda muhtemelen enfeksiyona olan yatkınlıktan dolayı hepatomegali ve daha az sıklıkta splenomegali görülebilmekte olup, eşlik edebilecek bulgu ve patolojilerin ortaya konması ve neticesinde tanı ve tedavide elde edilecek başarılı sonuçlar açısından, hastalara noninvaziv, ucuz, kolayca uygulanabilen ve tekrarlanabilen batın US ve gereğinde Doppler US incelemesi yapılması yararlı olacaktır.

The aim of this study is to find out the ultrasonography (US) and Doppler US findings of liver, spleen and main vascular structures of children with iron decrease, iron deficiency and iron deficiency anemia (IDA).The liver and spleen sizes, portal vein and splenic vein diameters, the maximum (Vmax) and minimum (Vmin) speeds of left A. Carotis communis (CCA) and A. Carotis interna (ICA) and their pulsatility (PI) and resistive indexes (RI) of 122 patients measured with iron decrease, iron deficiency, IDA and 40 control who applied to pediatry policlinics. Power Doppler US was used.20 patients (35 %) were diagnosed with hepatomegaly and 3 patients (5 %) were diagnosed with splenomegaly having IDA.There was a small increase in terms of left CCA and İCA Vmax values among iron decrease, iron deficiency, IDA groups respectively, there was a statistically significant differences between control and iron deficiency groups in terms of CCA Vmin, ICA Vmax,Vmin, ICA PI, between control and IDA groups in terms of CCA Vmax,Vmin, CCA PI, ICA Vmax,Vmin, ICA PI.In conclusion, with the decrease of hemoglobin and increase of anemia an increase of CCA and ICA flows were observed and there was a slight increase in the value of PI. Hepatomegaly and infrequently splenomegaly can be seen in IDA cases probably due to susceptibility to infections. In order to find out accompanying diagnosis and pathology and to get good results, it may be useful to get abdominal US and Doppler US for patients with IDA.
Ultrasonography and doppler ultrasonography findings of children with iron deficiency anemia.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Radyoloji ve Nükleer Tıp