PARAZİTOZLU ÇOCUKLARDA GÖZLENEN AŞIRI DUYARLILIK REAKSİYONLARINDA ÖZGÜL İGE VE SİTOKİN DÜZEYLERİ - AYGEN, MURAT (Fırat Üniveristesi, 1998)
Elazığ, Van, Urfa ve Bingöl yöresinde 1400 örnekle yapılan parazitolojik taramalarla tespit edilen askariyaz olguları (n=73) çalışmaya alınmış ve bu olguların total ve özgül Immunoglobulin E (İgE) düzeyleri ile, sitokin üretimleri ve allerji öyküleri arasındaki istatistiksel ilişkiler incelenmiştir. Sağlıklı çocuk bireylerden seçilen kontrol grubunda (n=42) total îgE düzeyleri 42.06±39.14 IU/ml bulunmuş ve bu değer parazitli olgularda bulunan değerden (328.20+397.04) anlamlı ölçüde farklılık göstermiştir (p<0.01). Özgül İgE düzeyleri de parazitozlu olgularda (1.04±1.59), sağlıklı bireylerden oluşan gruba (0.087±0.22) kıyasla istatistiksel anlamlı farklılık sunmuştur (p<0.01). Allerji hikayesi bulunan çocukların pozitif allerji öyküleri ile total İgE ve ascarise karşı özgül İgE düzeyleri arasında istatistiksel bağıntı bulunmuştur. Bu olguların periferik yaymalarında (n=53) eozinofili %7.85±3.03 olarak bulunmuş ve sağlıklı olguların verileri ile (%1.8±1.63) istatistiksel olarak kıyaslandığında anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p<0.01). Aynı anlamlılık, IL-5 düzeylerinde, sağlıklı (1.05±1.86 pg/ml) ve askariyazlı olgular arasında da (3.22±6.43 pg/ml) vardır (p<0.01). Askariyazlı olgular grubunda pozitif (n=52) ve negatif allerji öykülü olguların (n=17) kıyaslanmasında IL-5 düzeylerinin allerjili olgularda anlamlı yüksek olduğu gözlendi (p<0.01). Olgularda, İnterferon-Y (IFN-y), İnlerlökin-4, 5, 13 (IL-4, IL-5, İL- 13) silokinler ile allerji öyküleri arasındaki istatistiksel ilişkiler incelenmiştir. Sağlıklı çocuk bireylerden seçilen kontrol grubunda (n=30) IFN-y, IL-4, İL- 13 ve IL-5 düzeyleri sırasıyla 6.66±2.68, 0.16±0.24, 1.34±2.27 ve 1.048±1.86 pg/ml bulunmuş ve bu değerler parazitli olgularda bulunan değerlerden anlamlı ölçüde farklılık göstermiştir (IFN-y: 20.32±63.96, IL-4: 1.64±1.39, İL- 13: 11.98±32.76, IL-5: 3.22±6.43) (p<0.01). Askariyazlı olgular pozitif (n=17) ve negatif allerji (n=52) öykülü gruplar olarak ele alındığında, gruplar arasında Th2 hücrelerine polarizasyon için önemli gösterge teşkil eden IL-5 ve İL- 13 düzeylerinin allerjililerde anlamlı yüksek bulunmuş (p<0.05), buna karşın IL-4 düzeyi anlamlı farklılık sunmamıştır. Thl hücrelerine polarizasyona işaret eden IFN-y düzeylerinde kontrol grubu50 ve askariyazlı olgular arasında önemli bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Ancak, allerjili olgularda bu düzeyin allerjisiz olgulara kıyasla daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0.05). Spearman bağıntı analizinde IL-5 ve eozinofili, İL- 13 ve ascarise karşı özgül İgE düzeyleri ve total îgE ve IL-4 düzeyleri arasında pozitif bağıntı (rs=0.53, rs=0.57 ve rs=0.67) gözlenmiştir. Sonuç olarak, Th2 baskın bir immün yanıtın askariyazlı çocuklarda allerjik tepkilerde temel etken olduğu gözlenmektedir. Aynı zamanda, allerji öyküsü IL-4 ve total ÎgE artışından ziyade, İL- 13 ve özgül İgE artışları ile daha iyi olarak incelenebilir ve bu artışın ölçümü tanıda daha verimli olabilir.

Ascariasis cases (n=73) diagnosed by parasilological screening in Elazig, Van, Urfa and Bingöl cities were administrated to this study, and statistical evaluation amongst total, specific Immunoglobulin E (IgE), cytokine production and history of allergy was carried out Total İgE levels were found as 42.06±39.14 IU/ml in a control group (n=42) randomly selected from healthy children, and this value was significantly different from the value (328.20±397.04) in children with ascariasis (p<0.01). Specific IgE levels have also shown statistical significance, when compared cases with parasitosis (1.04±1.59) with the control subjects of healthy individuals (0.087±0.22) (p<0.01). Amongst total İgE, specific İgE against ascaris and positive history of allergy of children, statistical corelation was observed. In peripheral blood smear of the cases (n=53), eozinophilia was found to be %7.85±3.03. When statistically compared to the controls (%1.8±1.63), it was significantly found to be elevated (p<0.01). The same significance was present between 1L-5 levels of the controls (1.05±1.86 pg/ml) and the cases with ascariasis (3.22±6.43 pg/ml) (p<0.01). In the comparison of the cases with positive (n=52) and negative allergy histories (n=17) in the group of the cases with ascariasis, IL-5 levels were found to be significantly elevated (p<0.01). In the cases, statistical corelations were evaluated amongst Intcrferon-y (IFN-y), Interlökin-4, 5, 13 (IL-4, IL-5, IL-13) cytokines and allegy history of the cases. IFN-y, IL- 4, IL-13 and IL-5 levels were determined to be 6.66+2.68, 0.16+0.24, 1.34±2.27 and 1.048±1.86 pg/ml in the controls (n=30), respectively. These values presented significant difference from the values (IFN-y: 20.32±63.96, IL-4: 1.64±1.39, IL-13: 11.98+32.76, IL-5: 3.22±6.43) found in the cases with parasitosis (p<0.01). When taken into positive (n=17) and negative allergy history (n=52) of the cases, IL-5 and IL-13 levels, which are important parameters for Th2 polarisation, were significantly higher in the cases with allergy than in the controls (p<0.05). On contrary, IL-4 level did not present statistical significance between the groups (p>0.05). There was no significant difference in IFN-y levels indicating52 Thl polarisation between the controls and the cases with allergy (p>0.05). However, statistical significance was present between the cases with allergy and the cases without allergy (p<0.05). In analysis of Spearman corelation, there were positive statistical corelations between IL-5 and eozinophilia, IL-13 and specific IgE against ascaris, and IL-4 and total IgE(rs=0.53, rs=0.57 and rs=0.67, respectively). In conclusion, it was observed that Th2 dominant immune response founded to be a major effect in the children with ascariasis. Meanwhile, elevations in IL-13 and specific IgE levels against ascaris may confirm allergy history and may support the diagnosis much better than elevation in IL-4 and total IgE may.
Spesific IgE and cytokine levels in hypersensitivity reactions observed with parasitic infection
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology