Tek-Fazlı Asenkron Motorların Dolaylı Rotor Alan Yönlendirmeli Denetimi - Tuncer, Servet; Guldemir, Hanifi; Tuncer, Selma (My University, 2017)
Tek-fazlı asenkron motorlar; ucuz ve basit yapılı olmaları sebebi ile hem endüstriyel sahada hem de evlerde birçok sistem ve düzenek içerisinde yoğun olarak kullanılmaktadırlar. Bu makalede, tek-fazlı asenkron motorların verimini düşürmeden yol verme momentini artıracak bir sürücü yaklaşımı önerilmiştir. Bunun için motorun matematiksel modeli oluşturularak dolaylı rotor alan-yönlendirme metoduna göre hız denetimi gerçekleştirilmiştir. Benzetim çalışmaları MATLAB/Simulink ortamında yapılmıştır. Farklı referans hız değerleri ve yük momenti değişimlerine göre motorun referans hız değerlerini takip etme başarımı incelenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik