MALATYALI NECATÎ’NİN ASBUZU ŞİİRİ - Çeçen, Mehmet Korkut (Fırat University, 2015)
Malatyalı Necatî, XIX. yüzyıl şairlerindendir. Bu dönemle ilgili tezkirelerde onun hakkında bilgi bulunmamaktadır. Şairin, dinî, tasavvufi ve sosyal konulu şiirleri içeren bir divanı vardır. Necatî, memleketi Malatya’ya dair şiirler de söylemiştir. Onun Asbuzu konulu şiiri bir şehir şiiridir. Şair bu şiirinde Malatya şehrinin tabiî güzelliklerini, mahallelerini, mesire yerlerini, tarihini, insanlarını, sosyal ve dinî yapısını tasvir eder. Asbuzu konusunda Niyazî-i Mısrî, Rızayî ve Adnî’nin de şiirleri vardır. Niyazî-i Mısrî’nin söz konusu şiiri hemşehrisi Necatî’nin şiiri için ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışmada, Malatyalı Necatî’nin Asbuzu şiiri incelenerek tanıtılacak ve çalışmanın sonuna şiirin çevriyazısı ilave edilecektir.