Çocuklardaki fleksibl pes planusun yüklü ve yüksüz radyografilerle değerlendirilmesi - Deniz, Gülnihal; Kavaklı, Ahmet; Ogeturk, Murat; Oztürk, Derya; Tatar, Nilgün; Perilioglu, Ahmet Zafer (My University, 2014)
Amaç: Fleksibl pes planus çocukluk ça ğ ında sık rastlanılan bir deformitedir. Fleksibl pesplanusta aya ğ a a ğ ırlık aktarıldı ğ ında medial longitudinal ark çöker veya kaybolur. Günümüzdemedial longitudinal ark de ğ erlendirilirken sıklıkla radyolojik incelemelerde ölçülen çeş itli açılardikkate alınır. Çalı ş mamızda da, aya ğ ın yüklü ve yüksüz radyografilerindeki bazı açılarde ğ erlendirilerek, fleksibl pes planusta hangi açıların daha belirleyici oldu ğ unun tespitiamaçlanmı ş tır. Gereç ve Yöntem: Düztabanlık ş ikayetiyle poliklini ğ e ba ş vuran 7-14 yaş ları arasında 12 erkek,15 kız olmak üzere toplam 27 çocuk geriye dönük olarak de ğ erlendirildi. Tüm çocukların boy vea ğ ırlıkları kaydedildi. Aya ğ ın yüklü ve yüksüz çekilen lateral radyografileri üzerinde kalkaneus-zemin, talus-zemin, talometatarsal ve lateral talokalkaneal açıları ölçüldü. İstatistiksel analizdeWilcoxon testi kullanıldı. Bulgular: Aya ğın yüklü radyografilerinde ölçülen kalkaneus-zemin açısı, talus-zemin açısı velateral talokalkaneal açı, yüksüzlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde dü ş ük bulundu(P<0.001). Talometatarsal açı de ğ erlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı(P>0.05). Sonuç: Gerek yüklü gerekse yüksüz radyografilerde, talometatarsal açı tanıda belirleyici birölçüm iken, kalkaneus-zemin açısı, talus-zemin açısı ve lateral talokalkaneal açı sadece yüklügrafilerde tanıya yardımcı ölçümler olarak kabul edilebilir.
Keywords: Anatomi ve Morfoloji