ELAZIĞ YÖRESİ BAZI SU KAYNAKLARINDAN YAKALANAN CAPOETA UMBLA'DA DİPLOSTOMUM'UN TESPİTİ VE MOLEKÜLER OLARAK İNCELENMESİ - BARATA, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada Elazığ ili sınırları içerisinde bulunan Karakaya Baraj Gölü, Keban Baraj Gölü ve Hazar Gölü'nde doğal yayılış gösteren Capoeta umbla balıklarının gözlerinde parazit olarak bulunan Diplostomum örneklerinin mitokondriyal DNA'da bulunun sitoktom c oksidaz I (COI) gen bölgesinin dizi analizi verilerine göre tanımlanması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca elde edilen balık örneklerinin boy, yaş, ağırlık ve cinsiyet gibi morfolojik parametreler ışığında değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna göre dişi balıklarda parazitlenme daha fazla olurken boy, yaş ve ağırlık artışına bağlı olarak parazit sayısında da artışlar kaydedilmiştir. mtCOI gen bölgesinin dizi analizi kullanılarak toplam 8 haplotip belirlenmiş ve bu haplotiplere göre genetik uzaklık belirlenerek Maximum Likelihood (ML), Neighbor Joining (NJ), Minimum Evolution (ME), Maksimum Parsimony (MP) ve Bayes metotları ile filogenetik ağaçlar oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda buna göre en düşük genetik uzaklık 0.00209 değerinde bulunurken en yüksek genetik uzaklık ise 0,01264 olarak bulunmuştur. Filogenetik analizlerde ise haplotip 3 ve haplotip 4 arasında daha yakın bir ilişki bulunmuştur. Çalışılan tüm örneklerin Diplostomum spathaceum'a ait olduğu ve çalışma bölgeleri arasında parazitin ana konakçılar tarafından yayılmış olabileceği ileri sürülmüştür.

In this study, identification of the cytochrome c oxidaseI (COI) gene region in mitochondrial DNA of the Diplostomum specimens, which are parasitic in the eyes of Capoeta umbla fish naturally distributed in Karakaya Dam Lake, Keban Dam Lake and Lake Hazar, within the borders of Elazığ province was performed. Moreover morphological parameters such as height, age, weight and sex of the obtained fish samples were evaluated. According to the results, while there is more parasitism in female fishes, the number of parasites increases according to height, age and weight increase. A total of 8 haplotypes were determined using sequence analysis of the mtCOI gene region and phylogenetic trees were constructed by determining the genetic distance according to these haplotypes and determining the Maximum Likelihood ML, Neighbor Joining (NJ), Minimum Evolution (ME), Maximum Parsimony (MP) and Bayes methods. As a result, the lowest genetic distance was 0,00209 and the highest genetic distance was 0,01264. Phylogenetic analysis revealed a closer relationship between haplotype 3 and haplotype 4. It has been suggested that all the samples studied belong to Diplostomum spathaceum and that the parasite may have been spread by the main hosts between study sites.
Identification and molecular investigation of Diplostomum in Capoeta umbla caught from some water sources in Elazig region
Keywords: Su Ürünleri