Parvoviral Enteritli Köpeklerde Sistemik İnflamasyonun Şiddeti İle Serum Demir, Total Demir Bağlama Kapasitesi ve Albümin Konsantrasyonu Arasındaki İlişkinin Araştırılma - Tümer, Kenan Çağrı; Çalışkan, Mehmet; Babacan, Sümeyye (My University, 2022)
Bu çalışmada paroviral enteritis tanısı konulan köpeklerde; serum demir, total demir bağlama\rkapasitesi (TDBK) ve albümin konsantrasyonlarının belirlenmesi ve bu parametrelerin köpeklerin\rmajör akut faz proteini olan serum C-reaktif protein (CRP) konsantrasyonları ile ilişkisi incelenerek\rparvoviral enteritisli köpeklerde sistemik inflamasyonu öngörmedeki etkinliğinin araştırılması\ramaçlanmıştır. Çalışma parvoviral enteritis (PVE) tanısı konulmuş 18 adet köpek ve klinik olarak\rsağlıklı 16 adet köpek (Kontrol) üzerinde gerçekleştirildi. Serum CRP konsantrasyonu PVE\rgrubunda (18.50±7.50 mg/dL) kontrol grubuna (0.50±0.14 mg/dL) kıyasla önemli düzeyde\r(P<0.001) yüksek bulundu. Serum TDBK açısından iki grup arasında anlamlı bir farklılık (P= 0.210)\rbelirlenmezken serum demir (P<0.001) ve albümin (P= 0.005) konsantrasyonlarının PVE grubunda\rkontrol grubuna göre ciddi düşüş gösterdiği tespit edildi. Parvoviral enteritli köpeklerde ?73 ?g/dL\rolan serum demir (AUC: 0.979, P<0.001) ve ?3.4 g/dL olan serum albümin (AUC= 0.785, P=0.005)\rkonsantrasyonlarının sistemik inflamasyonu öngörmede tanısal değeri olduğu tespit edildi. Ayrıca\r?5.5x103/?L olan total lökosit sayısının da sistemik inflamasyonu öngörmede tanısal değeri olduğu\rgörüldü (AUC: 0.920, P<0.001). Serum TDBK ise sistemik inflamasyonu öngörmede istatistiksel\rolarak anlamlı bulunmadı (P= 0.512). Sonuç olarak özellikle serum demirinin parvoviral enteritisli\rköpeklerde CRP ile iyi korelasyon gösterdiği ve serum demirinin CRP ve total lökosit ile birlikte\rkullanıldığında sistemik inflamasyonun değerlendirilmesinde duyarlı bir belirteç olabileceği\rsonucuna varılmıştır
Keywords: Hematoloji; Enfeksiyon Hastalıkları; İmmünoloji; Veterinerlik