TÜRKİYE OLİMPİK HAZIRLIK MERKEZİ, SPORCU EĞİTİM MERKEZİ VE BİREYSEL LİSANSLI FAAL SPORCULARIN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Araştırmanın amacı, Gaziantep ilinde elit seviyede spor yapan Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) ve Sporcu Eğitim Merkezi (SEM) sporcuları ile bireysel lisansa sahip faal sporcuların sosyal beceri düzeylerinde, çeşitli değişkenlere göre farklılaşmanın olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın evreni; 2018-2019 eğitim öğretim yılında Gaziantep ilinde elit seviyede spor faaliyetlerini yürüten atletizm, taekwondo, güreş, halter ve diğer branşlarda kayıtlı toplam 3478 sporcudan oluşmaktadır. Örneklemi Gaziantep ilinde elit seviyede faaliyet gösteren TOHM ve SEM'de kayıtlı 114 sporcu ile bireysel olarak spor yapan 130 faal sporcudan oluşmaktadır. Bu sporcuların 32 si halter, 38'i atletizm, 15'i Taekwondo, 52'si Güreş ve 107 'si de diğer branşlardan olmak üzere toplamda 244 kişiden oluşmaktadır. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak bazı değişkenleri kapsayan kişisel bilgi formu (cinsiyet, yaş, spor branşı, TOHM veya SEM sporcusu olup olmama durumu, spor yılı ve aylık maddi gelir) ve sosyal becerileri ölçmek için Riggio (1989) tarafından geliştirilen "Sosyal Beceri Envanteri (SBE)" kullanılmıştır. Verilerin analizi yapılırken SPSS 22 istatistik programı kullanılmıştır. Anlamlılık seviyesi olarak 'p<0.05' belirlenmiştir. Gruplar arası ikili karşılaştırmalarda t- testi, ikiden fazla karşılaştırmalarda Anova Testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularımızda sporcuların sosyal beceri envanteri alt boyutları incelendiğinde ölçeğin genelinde cinsiyet değişkenine göre (71 kız - 173 erkek) kızların lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Spor branşı değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık olduğu tespit edilmiştir. 'TOHM veya SEM Sporcusu musun?' Sorusuna göre farklılığın sonuçları incelendiğinde, 114 kişinin 'evet', 130 kişinin 'hayır' yanıtını verdiği tespit edilmiştir. 'Hayır' yanıtı veren sporcuların lehine sosyal becerilerinde anlamlı düzeyde bir fark olduğu tespit edilmiştir. Sosyal beceri düzeyi alt boyutlarından yaş, spor yapma yılı, aylık maddi gelir değişkenine göre ise anlamlı düzeyde bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak kız sporcuların sosyal becerilerinin erkek sporculara göre daha gelişmiş olduğu; branş değişkenine göre güreş ve atletizm branşındaki sporcuların sosyal becerilerinin diğer branşlara oranla daha yüksek olduğu görülmüştür. Bireysel lisanslı aktif sporcuların ise sosyal becerilerinin, TOHM ve SEM sporcularına göre daha yüksek seviyede olduğu görülmüştür. Literatürde sosyal beceri düzeyi ile ilgili çalışmaların olup da TOHM ve SEM sporcularının, bireysel lisanslı faal sporcularla karşılaştırıldığı çalışmaların olmaması, çalışmamızın önem arz eden bir tarafını göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceri, Olimpik Merkez, Bireysel Lisanlı Faal Sporcular, Spor

The purpose of the study, Gaziantep, who sports as the elite in the province of Turkey Olympic Preparation Center (TOHM) and Athlete Training Center (SEM) how social use of active sportsmen have licenses with athletes, indicate whether the differentiation according to different variables. The universe of the research; Athletics, which performs elite sports activities in Gaziantep, consists of 3478 athletes registered in taekwondo wrestling and weightlifting. Its sample consists of TOHM and SEM athletes operating at an elite level in Gaziantep province and active athletes engaged in individual sports. The study was carried out with 244 active athletes in the 2018-2019 academic year. In this research, questions covering demographic information and Social Skills Inventory (SBE) were used as data collection tools. SPSS statistics program was used while analyzing the data. Significance level was determined as p <0.05. When the social skill inventory sub-dimensions of the athletes were examined in our research findings, it was found that there was a statistically significant difference in favor of the girls according to the gender variable (71 girls - 173 men) across the scale. According to the question "Are you a TOHM or SEM Athlete?", It was determined that 114 people answered "yes" and 130 people answered "no". It was determined that there was a significant difference in social skills in favor of the athletes who answered "No". It was observed that there was no significant difference in social skill level sub-dimensions according to age, sporting year and monthly material income variable. As a result, the social skills of female athletes are more advanced than male athletes; According to the branch variable, it was observed that the social skills of the athletes in the wrestling and athletics branches were higher than the other branches. Social skills of individual licensed active athletes were higher than TOHM and SEM athletes. The absence of studies related to social skill level in the literature and the comparison of TOHM and SEM athletes with individual licensed active athletes indicates a significant aspect of our study. Keywords: Social Skill, Olympics Center, Individual Licensed Active Athletes, sports
Turkey olympic preparation center, athlete training center and individual licensed active athletes investigation of social skill levels
Keywords: Spor