EBÛ DÂVÛD'UN (ö. 275/888) SÜNEN'İNDEKİ HZ. PEYGAMBER'İN SAVAŞLARIYLA (GAZVELERİYLE) İLGİLİ RİVAYETLERİN TESPİT VE DEĞERLENDİRMESİ - Öztürk, Levent; Bayka, Betül (My University, 2016)
Megâzî literatürü, Hz. Peygamber döneminde gerçekleşen savaşlar (seriyye ve gazveler) hakkında kaleme alınmış müstakil eserlerdir. Bununla birlikte Hz. Peygamber döneminde gerçekleşen savaşlar hakkında hadis literatüründe ne kadar bilgi olduğu hususu merak konusudur. Kütüb-i Sitte adıyla meşhur altı hadis kitabından olan Ebû Dâvûd'un Sünen adlı eseri, özellikle ahkâmla ilgili hadislere yer veren ve bu rivayetleri fıkıh bâblarına göre tertip eden önemli kaynaklardan birisidir. Söz konusu eserde Hz. Peygamber döneminde gerçekleşen savaşlarla ilgili rivayetler de bulunmaktadır. Bu makale Ebû Dâvûd'un Sünen adlı eserinde yer alan rivayetler bağlamında Hz. Peygamber'in bizzat katıldığı savaşlara (gazvelere) ait nakillerin sayı ve muhteva olarak tespitini hedeflemektedir. Sünen'in farklı bölümlerinde yer alan iki yüz altmış altı rivayet, Ebû Dâvûd'un eserinden Hz. Peygamber'in savaşlarıyla ilgili önemli bilgilere ulaşılabileceğini göstermektedir. Bu makalede, rivayetlerin hangi gazvelere ait olduğu, kitâb başlıklarına göre dağılımı ve bu rivayetlerin kaynakları tespit edilmeye çalışılacaktır
Keywords: Din Bilimi