İngiliz mandası döneminde Filistin’e yahudi göçleri - Umar, Ömer Osman (My University, 2011)
Bu çalışmada İngiliz mandası döneminde Filistin’e yapılan Yahudi göçleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Osmanlı son dönemlerinde II. Abdülhamid’in aldığı tedbirler sonucunda Yahudilerin Filistin’e göçleri engellenmiştir. İttihatçılar iktidara geldiklerinde ilk etapta II. Abdülhamid döneminde Filistin’e yerleşmeyi engelleyen yasakları kaldırmışlarsa da kısa süre sonra Yahudilerin gerçek amaçlarını anlayınca tekrar bu yasakları yürürlüğe koydular. Birinci Dünya Savaşının getirdiği fırsattan yararlanan Yahudiler İngilizlerle beraber hareket ederek, Balfour Deklarasyonunun ilanın sağladılar ve böylece Filistin’de bir Yahudi yurdu kurulmasının desteğini aldılar. Savaş sonrası Filistin mandaterliğini alan İngiltere Filistin’de uyguladığı siyasi, ekonomik, askeri ve nüfus politikaları ile Yahudi göçlerini kolaylaştırmıştır. İngiliz manda idaresi döneminde Filistin’e planlı bir Yahudi göçü gerçekleşmiştir. Yahudiler İngiltere’nin desteğiyle siyasi, iktisadi, eğitim, nüfus ve askeri bakımdan gerekli kurumsallaşmayı sağladıktan sonra 14 Mayıs 1948’de İsrail Devleti’ni kurdular.
Keywords: Tarih