Sisplatin Uygulanan Ratlarda Oluşturulan NefrotoksisitedeMelatoninin NAMPT/SIRT-1 Sinyal Yolağı Üzerine Etkisi - Tuzcu, Zeynep; Ökkeş; Yılmaz, Okkes; Yilmaz (My University, 2021)
Nefrotoksisite, geniş kullanım alanına sahip antineoplastik bir ilaç olan sisplatinin en yaygın yanetkisidir. Bu nedenle bir doz sisplatin alındıktan sonra renal fonksiyonlarında gerileme meydanagelen hastalarda sisplatin kullanımı %25-35 oranında kısıtlanmaktadır. Sisplatinden kaynaklanannefrotoksisite böbrekte artış gösteren oksidatif stres ile ilişkilidir. Bu çalışmada sisplatin ileoluşturulan nefrotoksisitede bir antioksidan olarak melatoninin, sisplatin kaynaklı nefrotoksisiteyekarşı biyokimyasal, histopatolojik ve moleküler düzeyde nasıl etki gösterdiğini araştırdık. Buçalışma, tek doz intraperitonal (i.p.) sisplatin uygulamasıyla oluşturulan bir rat nefrotoksisitemodelinde melatonin uygulamasının böbreklerde koruyucu etkiye sahip olduğunu göstermektedir.Melatonin verilen hayvanlarda serum üre ve kreatinin değerleri, renal bozulmanın sisplatin enjekteedilen gruba oranla belirgin biçimde azaldığını ortaya koymuştur. Böbrek dokusunda MDA ve 8-iso PGF2? seviyeleri sisplatin grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.Melatonin tedavisi alan ratlarda, SIRT-1 protein ekpresyon seviyesi belirgin biçimde artış yönündedüzenlenirken NAMPT, COX-2, TGF-?1 ve TNF-? proteinlerinin ekspresyon seviyeleri iseazalmıştır. Histopatolojik bulgular; melatoninle ön tedavinin, sisplatin kaynaklı tübüler nekroz baştaolmak üzere sisplatin tarafından oluşturulan çoğu değişimi de önlediğini göstermiştir. Bu çalışmanınsonuçları, sisplatin ile oluşturulmuş böbrek hasarında melatoninin NAMPT/SIRT-1 sinyal yolağınıdüzenleyerek COX-2, TGF-?1 ve TNF-? inhibisyonu yoluyla yangıyı azaltarak bir iyileşmesağlayabildiğini göstermektedir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik