SOĞUK PLAZMANIN ELEKTROMANYETİK DALGANIN YAYILMASI ÜZERİNE ETKİSİ - YEŞİL, ALİ (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi SO?UK PLAZMANIN ELEKTROMANYETİK DALGANIN YAYILMASI ÜZERİNE ETKİSİ Ati YEŞİL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabiiim Dalı 1995, Sayfa: 72 Bu çalışmada, soğuk plazmanın elektromanyetik dalganın yayılması üzerine etkisi incelenmiştir. Soğuk plazmanın kırılma indisi, Maxwell ve Langevin denklemleri yardımıyla çıkarılmıştır. Kırılma indisi, parçacıklar arasındaki çarpışma frekansına, manyetik alana, dalga frekansına, plazma yoğunluğuna ve elektromanyetik dalganın Yerin manyetik alanı ile yaptığı açıya(G) bağlıdır. Kırılma indisinin bağlı olduğu bu paremetreler "International Reference Ionosphere (IRI)" modelinden elde edilmiştir. Hesaplamalar 134.8 'D-39.0 T) cografik koordinatlarında. Haziran ayı ve 300 km yükseklikte, saat 12.00 YZ ve saat 24.00 YZ zaman için yapılmıştır. Aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.VI a) B»0. v=0 hâli için Soğuk plazmanın elektromanyetik dalgalar üzerine etkisi araştırılmıştır. 30 rad/snden küçük dalga frekanslarında kırılma indisi negatif, büyük dalga frekenslarmda ise pozitiftir. b > B*0, v=ö. 6=0*. 30c, 60* ve W hali için Yerin manyetik alanı göz önünde bulundurulduğunda, manyetik alan Üc elektromanyetik dalga vektörü arasındaki açmm değişmesi halinde kırılma indisleri hesepiandı. Kırılma indisi negatif bölgeden başlayıp dalga frekansına göre artmaktadır. Manyetik alana bağlılığı gösterilmiştir. ci.İM), v*Q hali için Elektronlar arasında çarpışma olduğunda kırılma indisleri kompleks bir ifadedir. Reel kısım dalga frekansı ile artarken sanal kısım çok az değişim göstermektedir. d) B*0, v * ö. 8=90* hali için Kırılma indislerinin reel ve sanal kısımlarının değerleri elde edilerek, dalga frekanslarına ile değişimleri incelenmiştir. Kırıtma indisinin reel kısımlarını sıfır yapan dalga frekansı 20-30 rad/sn arasında değişmektedir. Ayrıca a-b şartlarında kırılma indisinin değerleri elde edilerek yuksekiikie değişimi incelenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kırılma indisi, elektromagnetik dalga, dalga frekansı, plazma frekansı.

Ill SUMMARY M. Sc. Thesis THE EFFECT OF THE COLD PLASMA ON THE PROPAGATION OF THE ELECTROMAGNETIC WAVES ALİ TE$İL Fırat University Graduate School of Science and Technology Department of Physics 1995, Page: 72 In this study, the effect of the cold plazma on the propagation of the electromagnetic waves have been investigated. The refractive indei of cold plazma have been found by using Maxwell and Langevin equations. The refractive index depends on that collision frequency between the partıcıles plasma density, magnetic field and angle between wave normal and the magnetic field of Earth. These parameters in the refractive indei have been obtained from" International Reference Ionosphere (IRI)" The calculations have been done at the geographic coordinate of m A '0 - 39.0 'fü, at 300 km height, at 12.00 LT and 24.00 LT, for June. T he following results have been found. alfor B-0, v-o condition The elfect of the cold plasma on the propagation electromagnetic waves have been studied. The refractive index are negative when angular frequency w are smaller than 30 rad/sn and positive when greater than 30 rad/sn.IV b) for B*0, v=0,8=0 condition The refractive indei have been computed, when the angle between wave normal and the magnetic field are 8= 0\30*,60*. and 90*. The refractive index increases from the negative values to positive values with wave frequency. c) for B-0. v * 0 condition The refractive index becomes complex at this condition. The real part of the refractive index increases with wave frequency white imaginary part is almost constant d) for B*0. v *Q, 0-90* condition The real and imaginary part of the refractive index have been obtained. These vaiues have been examined with the wave frequency. Approximately, the real part of refractive index between 20-30 rad/sn wave frequency is zero. Also, the ref active index have been examined with the altitude. It is shown that refractive index changes with altitude similar the electron density changes with altitude. Key words; Refractive index, electromagnetic wave, wave frequency, plasma frequency.
The Effect of the cold plasma on the proparation of the electromagnetic waves
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering