İnternal maligniteli hastalarda deri değişiklikleri - Bakar, Selma Dertlioğlu; Demir, Betul; Karoğlu, Aziz; Uçak, Haydar (My University, 2013)
Giriş: İnternal maligniteler immünolojik, metabolik ve metastatik yollarla malign hücrelerin deriye metastazı, paraneoplastik sendromlar veya nonspesifik lezyonlar şeklinde çok sayıda deri bulgularına yol açabilirler. Amaç: Bu çalışmanın amacı internal maligniteli hastalarda deri bulgularını araştırmak ve bu hastalara yaklaşımda öncelikli deri sorunlarını irdelemektir. Yöntemler: Bu çalışmada karsinom tanısı almış, Fırat Üniversitesi Hastanesi Onkoloji servisinde yatarak tedavi gören iki yüz hastanın deri bulguları değerlendirildi. Hastaların anamnezleri kaydedildi, detaylı kutanöz ve sistemik muayene yapıldı, klinik fotografları çekildi. Gerekli görülen hastalarda deri biyopsisi, fungal enfeksiyonlar için kazıntı alındı ve tüm kutanöz metastatik lezyonlar histopatolojik olarak doğrulandı. Bulgular: Onkoloji servisinde yatmakta olan internal maligniteli 200 hastanın 88i (%44) kadın ve 112si (%56) erkekti. Hastalarda tanı konulan en sık primer tümörler 35 (%17,5) mide, 33 (%16,5) akciğer ve 31 (%15,5) kolorektal karsinomdu. Hastaların 83ünde (%41,5) saç bulguları mevcut olup saç tutulumunun kemoterapi (p=0,001), kür sayısı (p=0,001) ve radyoterapi (p=0,04) ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptandı. Hastaların 119ünde (%59,5) tırnak bulguları mevcut olup, tırnak tutulumu kemoterapi (p=0,001) ve kür sayısı (p=0,05) ile ilişkili bulundu. Hastaların 100ünde (%50) oral mukoza tutulumu ve 132ünde (%66) palmoplantar tutulumu mevcut olup, her iki tutulum da alınan kemoterapi ile anlamlı düzeyde ilişkiliydi (p<0,05). Sonuç: İnternal maligniteli hastalarda deri metastaz bulgusuna, özellikle kemoterapi uygulaması ve alınan kür sayısı ile ilişkili olan çok sayıda saç, tırnak, deri ve mukoza bulgusu da eşlik etmektedir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Dermatoloji; Genel ve Dahili Tıp; Onkoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri