ESCHERİCHİA COLİ O157:H7 VE LİSTERİA MONOCYTOGENES İLE KONTAMİNE EDİLMİŞ TAVUK KARKASLARINDA LAKTİK ASİT, SETİLPRİDİNYUM KLORİD VE TRİSODYUM FOSFATIN TEKİL VE KOMBİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - YALÇIN, HALİL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısma, setilpridinyum klorid (SPK), trisodyum fosfat (TSF), laktik asit (LA) ve bunların kombinasyonlarının broyler karkasında E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes üzerine etkilerini incelenmek amacıyla yapıldı. Broyler karkasları E. coli O157:H7'nin 5 susu (E. coli O157:H7 ATCC E0139, E. coli O157:H7 ATCC 43895, E. coli O157:H7 ATCC 43895 Rif (+), E. coli O157:H7 ATCC 51657 Rif (+), E. coli O157:H7 ATCC 43894) ve L. monocytogenes'in 10 susu (L. monocytogenes RSKK 472, L. monocytogenes N-7155, L. monocytogenes RSKK 475, L. monocytogenes RSKK 476, L. monocytogenes N-7144, L. monocytogenes N-7144 Rif (+), L. monocytogenes RSKK 474, L. monocytogenes NCTC 2167, L. monocytogenes RSKK 02028, L. monocytogenes N-7143) ile miks halde deneysel olarak kontamine edildi. Sonra 20 oC'de 15 dakika % 0.2 ve 0.4 SPK, % 8 ve 12 TSF, % 2 ve 4 LA, % 2 LA +% 8 TSF, % 0.2 SPK +% 2 LA ve % 0.2 SPK +% 8 TSF ile dekontamine edilerek bu maddelerin patojenlerin yasamı üzerine olan etkileri belirlendi. Kullanılan tüm solüsyonlarda her iki patojen bakteri sayısı bakımından dekontaminasyon öncesi ve sonrası arasındaki farkın önemli oldugu tespit edildi (p<0.05). Kontrol grubu olarak sebeke suyu kullanıldı. Dekontamine edilen karkasların çalkalama suyundan ekimler yapıldı. E. coli O157:H7 üzerine dekontaminasyon uygulamalarından 3.36 log10 kob/ml azalma ile en etkilisinin % 0.4 SPK oldugu ve bunu 2.97 log10 kob/ml ile % 0.2 SPK+ % 2 LA, 2.69 log10 kob/ml ile % 0.2 SPK+ % 8 TSF, 2.65 log10 kob/ml ile % 12 TSF, 2.64 log10 kob/ml ile % 0.2 SPK, 2.50 log10 kob/ml ile % 2 LA+% 8 TSF, 2.46 log10 kob/ml ile % 8 TSF, 2.44 log10 kob/ml ile % 4 LA ,1.91 log10 kob/ml ile % 2 LA'nın takip ettigi belirlendi. Dekontaminasyon solüsyonlarının L. monocytogenes üzerine etkinligine göre 5.04 log10 kob/ml azalma ile % 0.4 SPK'yi takiben, 4.06 log10 kob/ml azalma ile % 0.2 SPK+% 2 LA, 3.89 log10 kob/ml log azalma ile % 0.2 SPK, 3.42 log10 kob/ml azalma ile % 0.2 SPK+% 8 TSF, 2.60 log10 kob/ml azalma ile % 2 LA+% 8 TSF, 2.38 log10 kob/ml azalma ile % 12 TSF, 2.15 log10 kob/ml azalma ile % 4 LA, 2.09 log10 kob/ml azalma ile % 8 TSF ve 1.84 log10 kob/ml azalma ile % 2 LA izledi. Sonuç olarak çalısmada kullanılan dekontaminasyon solüsyonları içerisinde, kullanılan solüsyonlardan SPK'nin E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes'e karsı en etkili madde oldugu, bunu TSF ve LA'nın takip etigi tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Broyler Karkası, setilpridinyum klorid, trisodyum fosfat, Laktik Asit, E. coli O157:H7, L. monocytogenes

The study was conducted to investigate the effects of cetylpyridinium chloride (CPC), trisodium phosphate (TSP), lactic acid (LA) and their combinations on survival of E. coli O157:H7 and L. monocytogenes on broiler carcasses. Broiler carcasses were contaminated with 5-strains of E. coli O157:H7 (E. coli O157:H7 ATCC E0139, E. coli O157:H7 ATCC 43895, E. coli O157:H7 ATCC 43895 Rif (+), E. coli O157:H7 ATCC 51657 Rif (+), E. coli O157:H7 ATCC 43894) and 10-strains of L. monocytogenes (L. monocytogenes RSKK 472, L. monocytogenes N-7155, L. monocytogenes RSKK 475, L. monocytogenes RSKK 476, L. monocytogenes N-7144, L. monocytogenes N-7144 Rif (+), L. monocytogenes RSKK 474, L. monocytogenes NCTC 2167, L. monocytogenes RSKK 02028, L. monocytogenes N-7143). Then, the carcasses were subjected to decontamination treatments with 0.2 % or 0.4 CPC, 8 % or 12 % TSP, 2 % or 4 LA, % 2 LA + % 8 TSP, 0.2 % CPC + 2 % LA or 0.2 % CPC + 8 % TSP at 20 oC for 15 min. Effects of treatments on survival of the pathogens were determined. The differences in levels of both pathogens between before and after were significant. The most effective decontaminant on E. coli O157:H7 was 0.4 % CPC with 3.36 log10 cfu/ml reduction followed by 0.2 % CPC+% 2 LA with 2.97 log10 cfu/ml reduction, 0.2 % CPC+ 8 % TSP with 2.69 log10 cfu/ml reduction, 12 % TSP with 2.65 log10 cfu/ml reduction, 0.2 % CPC with 2.64 log10 cfu/ml reduction, 2 % LA+ 8 % TSP with 2.50 log10 cfu/ml reduction, 8 % TSP with 2.46 log10 cfu/ml reduction, 4 % LA with 2.44 log10 cfu/ml and 2 % LA with reduction 1.91 log10 cfu/ml. The most effective decontaminant on L. monocytogenes was 0.4 % CPC with 5.04 log10 cfu/ml reduction followed by, 0.2 % CPC+ 2 % LA with 4.06 log10 cfu/ml reduction, 0.2 % CPC with 3.89 log10 cfu/ml reduction, 0.2 % CPC+ 8 % TSP with 3.42 log10 cfu/ml reduction, % 2 LA+% 8 TSP with 2.60 log10 cfu/ml reduction, % 12 TSP with 2.38 log10 cfu/ml reduction, 4 % LA with 2.15 log10 cfu/ml reduction, 8 % TSP with 2.09 log10 cfu/ml and 2 % LA with 1.84 log10 cfu/ml reduction. As a result, the most effective decontaminant against E. coli O157:H7 and L. monocytogenes on chicken carcasses was found to be CPC followed by TSP and LA. Key Words: Broiler carcass, Cetylpyridinium Chloride (CPC), Trisodium Phosphate (TSP), Lactic acid, E. coli O157:H7, L. monocytogenes.
Investigation of single and multiple effects of lactic acid, cetylpyridinium chloride and trisodium phosphate on the chicken carcasses contaminated with E. coli O157:H7 and Listeria monocytogenes
Keywords: Halk Sağlığı; Mikrobiyoloji; Veteriner Hekimliği