A Scale for E-Content Preparation Skills: Development, Validity and Reliability1 - Tekın, Ahmet; Polat, Ebru (My University, 2016)
Bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki, değişim ve gelişimler her alanda olduğu gibi eğitim alanında da etkili olmaktadır. Teknolojinin etkisiyle eğitimde yeni yöntemler ortaya çıkmaktadır. Bu yeni yöntemlerden biri de e- öğrenmedir. E-öğrenme ile eğitim-öğretim sürecinin yanı sıra ders materyalleri de değişime uğramıştır. E-öğrenme ortamlarında, dijital teknolojiler kullanılarak geliştirilen elektronik eğitim kaynağı olan e-içerikler kullanılmaktadır. Ülkeler, çağın gereksinimlerini karşılamak amacıyla eğitim politikalarını sürekli güncellemektedirler. Bu gereksinimlerin bir sonucu olarak eğitimde teknoloji politikaları geliştirilmektedir. Ülkelerin eğitimde teknoloji politikaları incelendiğinde, e-içerik geliştirme sürecinin, projelerin başarıya ulaşmasında önemli bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının eiçerik hazırlama becerilerini belirleyecek geçerli ve güvenilir, Likert tipi bir ölçme aracı geliştirmektir. Bu çalışma sonunda geliştirilecek ölçeğin, öğretmen adaylarının yanı sıra görevde olan öğretmenlerinde e-içerik hazırlama becerilerinin belirlenmesi için de kullanılabileceği düşünülmektedir. Araştırmanın Yöntemi: Araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında, Türkiye'nin doğusunda yer alan bir üniversitede tarama yöntemiyle yapılmıştır. Katılımcıların seçiminde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi çalışmasının örneklemini, Türkiye'nin doğusunda yer alan bir üniversitenin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde öğrenim göre 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden, seçkisiz yöntemle belirlenmiş 226 (114 erkek, 112 kadın) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi çalışmasının örneklemini ise Türkiye'nin doğusunda yer alan bir üniversitenin Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören seçkisiz yöntemle belirlenmiş 588 (245 erkek, 343 kadın) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Ölçeğin kapsam geçerliliğini belirlemek amacıyla uzman görüşlerine başvurulmuştur. Uzman görüşleri alınan ölçeğin geçerlilik analizleri kapsamında sırasıyla verilerin faktör analizine uygunluğu, madde analizi, açımlayıcı faktör analizi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda ortaya çıkan modelin, yapı geçerliliğini değerlendirmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin güvenirliliğini belirlemekamacıyla ise Cronbach Alpha İç Tutarlılık katsayısı ve test yarılama değerinin hesaplanması işlemleri gerçekleştirilmiştir. Aras?tırmanın Bulguları: Geçerlilik çalışması kapsamında hazırlanan taslak ölçek, Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümündeki iki öğretim elemanı ve MEB'de Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olan iki öğretmen tarafından incelenmiştir. Kapsama uygun olmayan veya görünüş geçerliliğini düşüren maddeler ölçekten çıkartılmıştır. Yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Verilerin ve örneklemin açımlayıcı faktör analizine uygunluğunun incelenmesi amacıyla yapılan testler sonucunda KMO değeri .947 ve Bartlett Küresellik testi sonucu .000 (p<0.0001) anlamlı olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar verilerin açımlayıcı faktör analizi yapılmaya uygun olduğunu göstermektedir. Yapılan faktör analizi çalışmasında faktör yük değeri 0.45 altında olan ve iki faktörde yüksek yük değerine sahip maddeler taslak halindeki ölçekten çıkartılmıştır. Tekrar gerçekleştirilen açımlayıcı faktör analizi çalışmasında yedi faktörlü bir yapı sergilediği görülmüştür ve bu yedi faktör ölçeğe ilişkin %74,23'lük bir varyansı açıklamıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda ortaya çıkan yedi faktörlü modelin, yapı geçerliliğini değerlendirmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi gerçekleştirilmiştir. E-içerik Geliştirme Becerileri ölçeğine ilişkin olarak gerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analiz sonuçları incelendiğinde Ki-Kare değerinin (X2=5208.04, N=588, sd=1057, p=0,00) anlamlı olduğu görülmektedir. Bu değerler oranlandığından X2/sd oranının 4,92 olduğu görülmektedir. RMSEA ve RMR değeri incelendiğinde ise RMSEA= 0,08 ve RMR=0.04 düzeyinde bir uyum indeksi olduğu görülmektedir.). Diğer uyum indeksleri olan CFI ve NNFI incelendiğinde; CFI=0.98 ve NNFI=0.98 olduğu görülmektedir. Analiz sonuçlarına göre modelin kabul edilebilir düzeyde uyuma sahip olduğu görülmektedir. Ölçeğin tamamı için hesaplanan iç tutarlık katsayısı (Cronbach Alpha) 0.98 olarak bulunmuştur. Bu sonuç E-içerik geliştirme becerileri anketinin iç tutarlılığının \"Mükemmel\" derecede olduğunu göstermektedir. Analiz edilen madde toplam korelasyonları ise 0.52 ve 0.80 arasında değişmektedir. Elde edilen veriler ankette yer alan maddelerin güvenirliklerinin yüksek ve aynı davranışı ölçmeye yönelik olduğunu göstermiştir. Araştırmanın Sonuçları ve Önerileri: Bu çalışmada, E-içerik Hazırlama Becerileri anketinin geçerlilik ve güvenirlilik çalışması gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda, Eğitsel ve Tasarım Kriterleri, Teknik Kriterler, Animasyon Kriter
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları